Виж
количката

0

Симптоми, лечение и превенция на цистит?


Дата: 10 Мар 2017

 

Какво представлява циститът?

 

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, което най-често е причинено от бактерии. Циститът е състояние, което се среща предимно при жените. При по-голяма част от тях, циститът се проявява поне веднъж през живота . Циститът се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на бактерии и кръв в урината. Острият, първичен цистит, протича с рязко изразени признаци и преминава в период от 5-7 дни.Често, инфекцията може да се прерасне в сериозен здравословен проблем, ако започне да се разпространява в бъбреците. В зависимост от протичането се различават остри и хронични цистити.

 

• Циститът се обособява в две основни разновидности:

 

✔ Инфекциозен – на бактериална, вирусна и гъбична основа;

✔ Неинфекциозен – радиационен, лекарствен.

 

 

Признаци и симптоми при цистит!

 

• Основните симптоми при цистит включват:

 

✔ Болка, парене и раздразнение при уриниране;

✔ Често уриниране с по-тъмна и силна на миризма урина;

✔ Неразположение и болки ниско в корема.

 

• Симптомите при малки деца, се изразяват най-често в:

 

✔ Висока температура;

✔ Раздразнителност;

✔ Намаляване на апетита и повръщане.

 

 

Какви са причините за възникване на цистит?

 

Съществуват множество предпоставки за появата на цистит, но най-често те са инфекциозни. Най-честият причинител на острия цистит са така наречените Coli-бактерии (бактерии на дебелото черво). Бактерията Escherichia Coli,обитаваща червата, помага за храносмилането и унищожава някои вредни бактерии, но при попадане в пикочните пътища, води до възпаление. Възпаление могат да предизвикат бактерии в пикочния мехур, без наличие на симптоми. За това най-честата причина е недостатъчно изпарение на урината. Циститът при жените е често свързан с възпаление на влагалището, или нарушение на  вагиналната микрофлора.

 

 

Кога трябва да посетите личният си лекар?

 

Свържете се с Вашия лекар, или се консултирайте с фармацевт при болезнено уриниране или други симптоми, свързани с инфекция на пикочните пътища, като: кръв в урината, ако сте бременна и имате симптоми на цистит, висока температура и др. Циститът при мъжете е потенциално по-сериозен, отколкото при жените. По-вероятно е да бъде причинен от друг тип заболяване, като инфекция на простатата, рак, запушване или разширение на простатата. Циститът може да се тества при вземане на проба от урината за бактерии, за потвърждаване на диагнозата.

 

 

Лечение и профилактика при цистит.

 

Най-често, циститът се третира с антибиотици. Те предотвратяват тежките симптоми и постепенно отшумяват. Препоръчително е приемът на хранителни добавки и пробиотици, за повишаване на имунната система. Често циститът се проявява по време на бременност, а тогава лечението с антибиотици е нежелателно. В този случай природните методи са най- подходящи. Често се препоръчва консумацията на сок, съдържащ червена американска боровинка. Тя увеличава киселинността и защитава лигавицата на пикочния мехур от бактерии. Червената боровинка притежава в състава си специфични съединения, които предотвратяват появата на бактерията Escherichia Coli. Набавянето на витамин А от организма допринася за нормалното функциониране на имунната система. Анти-инфекциозните свойства на витамин А са доказани още през 20-те години на 20в. Витамин А регулира растежа и диференциацията на стомашно-чревните епителни клетки и също заема важна роля при поддържането на здрави пикочни пътища. Пробиотиците са живи бактерии, изключително полезни за организма. Те допринасят за превенцията на инфекции в уринарния тракт. Различните билкови екстракти като глухарче, мечо грозде, брезови листа също помагат при профилактика на цистит.

 

Някои мерки за превенцията от цистит:

 

✔ Пазете се от настинки;

✔ Поддържайте добра интимна хигиена;

✔ Бъдете предпазливи при полов контакт;

✔ Избягвайте приема на алкохол;

✔ Подсилете имунната си система;

✔ Не задържайте урина;

✔ Избягвайте използването на ароматизирани интимни продукти;

✔ Препоръчително е носенето на памучно бельо;

✔ Избягвайте психическо натоварване и стрес.