Виж
количката

0

Постите – своеобразно очистване за тялото и душата


Дата: 01 Апр 2017

 

Постенето, като метод за духовно пречистване съществува под една или друга форма от незапомнени времена и е такъв, какъвто го познаваме днес в резултат от влиянието на църквата. Много от различните религии и народи почитат постът, въпреки, че неговите продължителност и периоди значително се различават.

 

Въпреки, че в България постенето може би се счита за отживелица, все по-голям брой хора от всякаква възраст се обръщат към този вид ограничаване, като метод за пречистване на душата и тялото. В християнството, по време на пости,  не се консумират блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни продукти и алкохол. Освен ограничение в храненето, по време на пост човек работи и в духовен план, като се старае да бъде по-добър, снизходителен, и внимателен с ближните си, както и се стреми да не се поддава на негативни мисли и да пречисти сърцето си от лоши чувства.  Най-стриктно спазващите пост се ограничават и от плътски удоволствия.

 

Само по себе си, ограничаването на организма от животински продукти спомага за постигане на по-добро здраве в много аспекти. По време на пости, се засилва метаболизмът, нивата на лошия холестерол спадат, подобрява се работата на сърдечно-съдовата и ендокринни системи. Посредством по-голямото количество растителни продукти, и най-вече плодове и зеленчуци, които се консумират се улеснява изхвърлянето на токсините.  По време на пости, поради очистването на организма е възможно да се постигне редуциране и на теглото, подобряване на съня и повишаване на жизнения тонус.

 

Въпреки, че спазването на пости има изключително благоприятно влияние върху организма, все пак то може да се отрази по-скоро негативно на хора с проблеми с храносмилането. Постите също така не се препоръчват за деца, тъй като подрастващият организъм се нуждае от пълен набор хранителни вещества всеки ден.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Въпреки, че може да изглежда, че по време на пости човек е много ограничен откъм избор на храни, всъщност разнообразието от продукти съвсем не е малко. Позволени са всякакви плодове, всички видове зеленчуци, хляб, олио или зехтин, соеви продукти, тофу, всички видове зърнени култури – пшеница, пшенични зародиши, овес, нахут, ядки, както и всякакъв вид риба (но само в определени позволени дни). По време на пости може да се консумира сладко, стига да не съдържа яйца и млечни продукти. Може да се консумират всякакви плодови сладка, локум, мед, халва и др. Ако не можете да си представите живота без шоколад, на пазара можете да намерите диетичен шоколад без съдържание на мляко. Ако известно време похапвате такъв шоколад е напълно възможно след време, когато опитате млечен шоколад той вече да не ви е толкова вкусен и дори да ви се стори непривично сладък, защото вкусът ви е по-привикнал към натуралния шоколад.

 

Nestle Dark Шоколад без захар и глутен            Nestle Milk Шоколад без захар и глутен

 

                                                        

 

 

Ако сте сред мнозината, които се обръщам към постите трябва да знаете, че както всяко друго нещо, отначало може да ви бъде трудно да се въздържате от някои изкушения, които ограничавате. В повечето случаи постоянството в постенето се отплаща с чувство за лекота, както на тялото, така и на духа. Друго нещо, което трябва да се има предвид от постещите е, че неслучайно има заложени периоди за постене, като те са съобразени така, че между ограниченията да има по-дълги периоди, в които организмът си почива. За това, за да има максимален ефект, спазвайте постите с мярка и внимание.