Виж
количката

0

Видове главоболие и какво ги причинява


Дата: 19 Сеп 2017

 

Главоболието е изключително неприятно и често срещано неразположение. Почти всеки е изпитвал това болезнено чувство в определен момент от живота си, а при някои хора за жалост това се случва и доста често. Понякога главоболията могат да изчезнат сами и след определено време, а друг път, за справянето с болката налага да използваме помощта на болкоуспокояващи. Въпреки, че повечето главоболия се проявяват най-често като лек и временен дискомфорт, има хора, при които болката може да бъде толкова непоносима, че  се налага да се консултират с лекар за облекчаването ѝ. 


Има изследвания, които показват, че преди пубертета главоболието е по-често при момчетата, но тази тенденция се преобръща по-късно през живота. С напредването на възрастта, жените и мъжете биват склонни към по-малко, но по-тежки форми на главоболие. Понякога това състояние може да бъде по-сложно, отколкото повечето хора осъзнават. Има различни видове главоболие, които имат свои собствени симптоми, с уникални причини и предизвикани от различни фактори, поради което се нуждаят от специфичен вид лечение.

 

Понякога болка в главата може да бъде трудно описана, но някои по-често срещаните симптоми включват пулсиране, чувство на натиск притискане, което може да е постоянно или прекъсващо, а понякога дори и съпроводено с повръщане или гадене. От значение също е и локацията  на болката, която понякога обхваща различни части на главата като слепоочия, части на лицето или черепа, или дори и цялата глава. Определяйки причината на типа главоболие, което имате, Вие или заедно с вашия лекар може да намерите начини за овладяване на болката, а установявайки нейния първоизточник дори можете да предотвратите повторната и поява. 


Най-честата причина за болката в главата е продължителното напрежение или стрес. Различните видове главоболие могат да бъдат причинени от напрежение, мигрена, проблеми със синусите, да са хронични, хормонални или клъстерни.

 


 

Мигрената обикновено е доста по-тежка, и дори изтощителна. Причината за нея не е известна, но има много фактори, които отговарят за отключването ѝ. Те включват хормонални промени (по време на женския менструален цикъл или климакса), при консумация на определени храни (напр. шоколад, отлежали/стари сирена или напитки като червено вино), силни миризми, липса на сън и дори стрес. 
Не е необичайно и смесеното главоболие от напрежение и мигрена.

 

Синусните главоболия са по-рядко срещани. Те могат да се появят след пристъп на инфекция на горните дихателни пътища и често биват придружени от хрема или запушен нос. 
 

Хормонални главоболия се отключват от променящите се нива на хормоните по време на менструация, както и в периода на бременност и менопауза
 

Хроничните или наричани още възпалителни главоболия, са тези които се влошават и зачестяват с течение на времето, в резултат от заболяване. Някои от факторите включват стресови събития, нарушения на съня, консумация на кофеин и  лекарства, както и съпътстваща депресия.
 

Клъстерните главоболия са сравнително необичаен вид главоболие. Те засягат по-често мъжете на средна възраст и са силно свързани с пушенето на цигари или прекомерната употреба на алкохол. 

 

Като превенция на тези състояния или за намаляване на честотата им е добре да промените някои от ежедневните си навици (ако имате такива ), като начин на хранене, безсъние, ежедневен стрес. Добре би било да се обърне внимание на причинителите. Избягвайте неща, за които знаете, че могат да предизвикат болките, като например специфични храни, миризми или алкохол.