Виж
количката

0

Как и защо е необходимо да почистваме четките си за грим


Дата: 05 Юли 2016

 

Когато става въпрос за четки за грим, има огромен избор от марки, материали и видове, между които да избираме. По-важно от марката на четката се оказва материала, от който са изработени нейните косъмчета. Ако се чудите, дали да изберете четка от естествен, или изкуствен косъм е добре да знаете техните предимства, защото някои видове грим се нанасят по-успешно с четки от естествен косъм, а други-със такива от синтетичен.
 

 

Четки за грим с естествен косъм
Обикновено, те се изработват от различни животински косми. Те са изключително издръжливи и всъщност, колкото повече ги използвате, толкова по-добри стават.
Четките с естествен косъм са отличен избор, когато искаме да нанасяме пудра, сенки и подобни гримове, тъй като те са заредени с текстура и естествената четка ще осигури перфектното им нанасяне.
Друга особеност на четката от естествен косъм е, че тя се движи свободно, което позволява не само събирането на достатъчно количества грим, но и отличното им смесване.

 

Четки за грим от синтетични материали
Те се произвеждат от найлон или от други синтетични влакна. За разлика от косъмчетата от природен произход, синтетични нямат кутикула, което ги прави страхотни, за нанасяне на течни и кремообразни продукти, като основа и коректор, защото не задържат грима по себе си. Косъмчетата от изкуствени материи имат свойството да се насочват едно срещу друго, което ги прави много подходящи за прецизни нанасяния. 

Защо е необходимо да почистваме четките за грим?
Може да се изненадате, но гримът се разваля рано или късно, а ако не чистите редовно четките, това се случва на повърхността им.
Всички частици грим, останали по косъмчетата в един момент започват да гният. По четката се наслагват, както козметични продукти, така и естествени масла от кожата и прахови частици от въздуха. Мисълта, че всеки път, щом използваме четката за грим връщаме на лицето си всички тези остатъчни частици не е много приятна. Те могат да предизвикат кожни раздразнения, пъпки и други неприятни проблеми с кожата на лицето. За това е много важно да научим как правилно и лесно да почистваме четките за грим.

 

Следващите няколко съвета ще Ви помогнат за тази цел:

- Не се притеснявайте, че четката за грим ще се повреди, ако я намокрите. Въпреки това, избягвайте да я накисване за дълго, тъй като това може да доведе до разлепване на слепените и части.
- Чистата вода е подходяща за почистване на четката, но за отстраняване на естествените масла от лицето, попаднали върху косъмчетата ще се нуждаете и от някакъв тип почистващо средство.

Можете да използвате шампоан, но не специализиран, против пърхот например. Можете да използвате и мек, бебешки шампоан.  Следвайте следните стъпки за почистване на четката:
1.Изсипете малко количество от продуктът, с който ще чистите четката върху дланта си и извършвайте въртеливи движения с косъмчетата и, докато тя поеме от него.

2.Поставете четката под течаща студена вода с косъмчетата насочени надолу и нежно минавайте с пръсти по дължината на косъма, за да изстискате водата, докато чистата струя я отмива. Извършвайте това движение, докато водата потече чиста.

3.Подсушете внимателно с кърпа или кухненска хартия.

4.Поставете четката на маса или друга плоска повърхност с косъмчетата издадени извън ръба и, за да не се сплескат, докато изсъхне напълно.

5.След предишната стъпка можете да нанесете балсам за коса и да повторите стъпки от 2 до 4.

Ако следвате тези стъпки, четките Ви за грим ще бъдат чисти, като нови.