Виж
количката

0

Есента настъпи. Повишаваме вниманието към кашлицата, хремата, настинките и грипът


Дата: 23 Окт 2017

Запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане и кашляне, това са част от симптомите, които може да се проявят в началото на есента.

 

Вследствие на хремата по задната част на гърлото се стичат секрети, които причиняват кашлица, която е най-силно проявена през нощта. Болките и възпалението в гърлото са вследствие на налични, задържани секрети. Най-общо, кашлицата представлява физиологичен, защитен рефлекс, който възниква при необходимостта да бъдат премахнати  чужди дразнители, като секрети, чужди частици и вещества, попаднали в гърлото.

 

Кашлицата може да бъде суха или влажна:


• При сухата кашлица започва възникването на възпаление на дихателните пътища, още познато, като бронхит, пневмония и трахеит.

• Сухата кашлица може да се характеризира и като лаеща. За разлика от сухата кашлица, влажната е придружена от отделянето на секрет.

 

Можем да различим следните видове кашлица, според нейната продължителност:


• Остра-продължава до 3 седмици, като обикновено започва внезапно, вследстие от настинка или грип.

• Подостра-продължава от 3 до 8 седмици.

• Хронична-може да продължи повече от 8 седмици. При този вид кашлица е задължително да се направи консултация с лекар, ако такава вече не е извършена.

 

Лечение на кашлицата.


Различните видове кашлица изискват специфично лечение, за това, преди да предприемете приемането на каквито и да е лекарствени средства, задължително се консултирайте с лекар, който ще установи причината за вашия проблем и ще може да препоръча, най-правилното за Вас лечение.

 

Освен кашлица, в началото на студените месеци от годината често страдаме от неприятна хрема и запушен нос. В повечето случаи, тези симптоми отшумяват лесно, но понякога хремата може да ни измъчва чак до пролетта. Но какво точно представлява тя? Хремата представлява възпаление на носната лигавица и често е признак за наличие на настинка или грип.

 

Най-общо хремата може да бъде  обособена като остра и хронична:


• Острата хрема се проявява вследствие на простуда и се характеризира  със симптоми като главоболие, болки в мускулите, кихане, и общо неразположение. При острата хрема се наблюдава отделянето на обилно количество секрет, като носът е запушен, а обонянието е намалено. Острата хрема може да трае от няколко дни до две седмици. Лечението най-често се извършва с лекарствени продукти без рецепта.

• Хроничната хрема е състояние, което също има отделяне на големи количества секрет, носът е запушен, с намалено и дори липсващо обоняние и се наблюдава затруднено дишане. При хроничната хрема често настъпват усложнения, като възпаление на горните дихателни пътища и понякога дори е възможно появата на пневмония.

 

Какво представляват настинката и грипът, и как да ги различим?


Настинката и грипът имат много общи симптоми, и се срещат много често в студените сезони на годината, поради което хората често бъркат едното с другото. Според статистически изследвания, почти всеки човек страда от настинка или грим между един и три пъти годишно. Истината е, че тези две заболявания са различни при лечението им се изисква различен подход. Настинката и грипът протичат по подобен начин и ако симптомите за грип не бъдат разпознати, а той бъде определен, просто като настинка, това може да доведе до някои здравословни усложнения. Общото между настинката и грипът е, че и двете заболявания представляват инфекции на дихателните пътища,  познати още, като респираторни инфекци, причинени от вируси.

 

Разликите между грипа и настинката са следните:

• Обикновено, продължителността на настинката е от 2 до 7 дни.

• Средната продължителност на грипът е от 3 до 10 дни.

• Настинките се развиват постепенно. Около 2 до 3 дни след заразяване с вируса, като се изразяват симптоми, като болки в гърлото и главата, общо неразположение, а по-късно кихане, хрема, наличие на секрет в носа и лека кашлица.

• Грипът възниква внезапно, като има наличие на главоболие, мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища.

• При настинката е възможно е да да се наблюдава слабо повишение на температурата.

• При грипът увеличението на температурата е значително.

• Грипът се разпространява много лесно, тъй като се предава по въздушно-капков път и бързо се възприема от хората.

 

Ако почувствате симптоми на настинка и грип, вземете незабавни мерки, за да прекратите евентуалното развитие на болестта. Докторите съветват при наличието на първите симптоми веднага да започнете с приемът на лекарствени средства без предписание със съдържание на витамин С и парацетамол и билков чай с мед. Ако тези средства не помогнат, не предприемайте самолечение, а се консултирайте с лекар.