Виж
количката

0

Добрият сън – въпрос на самоконтрол и правилни навици


Дата: 01 Ное 2017

Добрият сън влияе директно на вашето психическо здраве, както и способността ви да се справяте с ежедневните си задачи. Пряко отношение има към енергията, продуктивността и емоционалния ви баланс. За съжаление, не малко хора в днешно време страдат от нарушения в съня. Вярвате или не, има малки, но ефективни начини, с които да намалите нощното бодърстване. Получаването на добър сън, може да изглежда непосилна задача, за онези от вас, които се събуждат в 03:00 през нощта и остават будни с часове. Ще се учудите обаче колко контрол имате над съня си. Най-често смущенията в съня се дължат не на друго, а на някои особено вредни навици, които имате през деня.

 

Синхронизирането с естествения цикъл на тялото ви за сън и бодърстване е едно от основните неща, които трябва да направите, за да подобрите съня си. Опитвайте се да заспивате винаги по едно и също време, дори през уикендите. Силно препоръчително е увеличаването на физическата активност. Поддържането на добра физическа форма има благоприятен ефект не само върху теглото, но и върху организма, като цяло, подобрява се работоспособността, устойчивостта и здравословния сън. И не на последно място, ви препоръчваме спазване на правилата за здравословно хранене. Хапването на тежки неща късно вечер, ще принудят храносмилателната система "да държи буден" целия ви организъм. Излишно е да казваме, че кофеинът вечер е особено противопоказен за записването ви. Колкото и странно да звучи, това важи със същата сила и за алкохола, нищо, че всеобщото схващане е, че той отпуска тялото. Освен всички тези малки хитринки има и някои съставки, които доказано подобряват съня.

 

Редица клинични проучвания доказват ползите от приема на естествени съставки като маточина, лавандула, хмел при проблеми със съня. Екстрактът от листа на маточина съдържа много ценни етерични масла, които благоприятстват за намаляване на стреса, безпокойството и безсънието. Малко известен факт е, че от хмела се употребяват само шишарките (съцветията) на женското растение. Техните активни съставки имат успокояващо действие и подпомага заспиването и поддържането на пълноценен нощен сън. Екстрактът от лавандула има отношение към намаляване на стреса и тревожността. От изключително значение е съчетаването на природните екстракти с мелатонин. Мелатонинът е естествен регулатор на денонощните ритми в организма, на прехода  между бодърстване и сън. Приемът му доказано намалява времето за заспиване. В съчетание с магнезий и витамин В6 подпомагат нормалната функция на нервната система и намаляват ефектите на умората. Всички тези ценни съставки може да откриете в продукта "Допелхерц актив Спокоен сън Плюс" – немско качество от 1897 година на достъпна цена!