Виж
количката

0

Български традиции и обичаи за Коледа и Бъдни вечер


Дата: 20 Дек 2017

Всеки от нас очаква с трепет и вълнение най-българските семейни празници в годината - Бъдни вечер и Коледа.  Те винаги предизвикват уют и празничен дух в семейната вечеря и приготовленията за нея.

 

Обичаи на Бъдни вечер


Бъдни вечер, освен денят преди Рождество Христово е и последният ден от Коледните пости. Тази вечер символизира както щедростта на земята ни, така и вечната надежда за плодородие и напредък. Хубаво е вечерната трапеза да бъде необичайно вкусна и тържествена, с нечетен брой постни ястия на масата - 7, 9 или 11. По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник, който остава да тлее цяла нощ. Сред гозбите на масата трябва да присъстват ядки, жито, боб, чушки, зеле, ошав, тиква, баница, мед, ракия и вино. Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Празничният хляб трябва да е кръгъл, приготвен от брашно, вода и мая, а в него за късмет да има паричка. Обикновено на трапезата за Бъдни вечер питата е първото ястие, с което се открива вечерята, като най-възрастният член от семейството я разчупва и раздава. Съветваме Ви да опитате от всички ястия на трапезата, за да Ви върви през цялата година. Чиниите от масата за Бъдни вечер не се прибират, а се оставят до сутринта - смята се, че от тях се хранят и душите на починалите.

 

Участници в празничните ритуали и обичаи през тази вечер са и коледарите-само мъже, главно ергени или наскоро оженени. Със своите прекрасни носии, късно на Бъдни вечер, те отиват в дома на водача и тръгват от там с песни за прослава и благопожелание. След напускането на коледарите, за всички е ясно, че Бъдни вечер е преминала и е настъпила Коледа или Рождество Христово.

 

Традиции на Рождество Христово


Своеобразното продължение на Бъдни вечер започва в първите часове на 25-ти декември. По традиция Коледа в България се празнува 3 дни. Направете празничната украса с магически характер, съобразена с духа на празника. Рождество Христово се свързва с размяната на подаръци в семейството, а сияещата елха е задължителен елемент през най-празничното време от годината. Интересна идея е да поставите чорапче със скрит подарък под елхата или камината - така Вашите деца ще бъдат още-по приятно изненадани. На Коледа постите приключват, а трапезата е блажена и много богата. На този празник задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Всеки с нетърпение чака да отчупи парче и от баницата с късмети. Основните ястия през този и следващите дни са приготвени основно от свинско месо. Коледните сладкиши също са една незабравима част от завършека на вечерята.

 

Двата празника, Бъдни вечер и Коледа, са онези дни, които сплотяват семействата, запазват ценностите живи и носят християнския дух и традиции, а богатата храна през тези дни допринася за един по-вкусен свят. Прекарайте двата най-християнски празника в радост, заобиколени от любимите си хора, в едно щастливо и топло безвремие.