Виж
количката

0

Грижа за бебето


Дата: 16 Яну 2018

От раждането до около 4-годишна възраст, децата имат изключително деликатна, чувствителна кожа. Всъщност, защитната бариера на кожата им е особено тънка, което я прави пропусклива за различни химикали и вещества. Така че, когато става въпрос за малките ни съкровища, е необходима специална любяща грижа за кожата, и косата!

 

Къпане и хидратиране


Когато става въпрос за къпане, специалисти препоръчват  най-малките бебетата да се къпят изцяло (коса и тяло) не по-често от 2 до 3 дни, с цел избягване на възможността да се получи дразнене на кожата и скалпа. Освен това, козметиката за възрастни, като шампоан, душ гел, лосион за тяло и др. не трябва да се използва при бебетата, защото съдържа много химични вещества, препарати и добавки, които могат да навредят на основния слой на епидермиса. В търговската мрежа има голямо разнообразие от продукти, като сапуни, гелове, лосиони за тяло и шампони, които са  направени специално за бебета. За да е здраво щастливо Вашето мъниче, не правете компромис и използвайте само специално предназначени за него продукти.

 

Ето както трябва да търсите в описанието на бебшките козметичните продукти за къпане, които избирате:


• Без ароматизатори.

• Без парабени.

• Без консерванти.

• Без оцветители.

• Неутрално рН.

• Хипоалергенен.

• Обогатен с липиди  (за оптимална защита на защитната бариера на кожата, или за суха кожа).

 

Същите характеристики трябва да фигурират и в състава на овлажнителите, които използвате за Вашето бебе. Освен това, повечето от тях са обогатени с масло от ший, невен, или алое. След баня, хидратирайте кожата на бебето с продукти, като:  хидратиращ продукт, под формата на крем, пяна, лосион, или мляко за бебета.

 

Масаж на бебето


Масажът е изключително полезен за всяко здраво бебе. Той указва благоприятен ефект върху цялостното здраве на детето, като подпомага растежът, наддаването на тегло, храносмилането, емоционалната сигурност и освен това спомага на намаляване на коликите. Най-подходящите продукти за масаж на бебето са масажно масло, или олио, които ще улеснят процедурата. Преди да започнете масажът затоплете стаята ако е необходимо, като омтималната температура за целта е  23-25 ° С.

 

Избор на бебешка бутилка


При търсенето на подходящата бутилка за Вашето бебе имате огромен избор от модели и форми. Някои деца могат от много малки да проявят харектер при привикването с бутилката, за това може да Ви се наложи за изпробвате няколко модела, преди да намерите най-подходящият за Вашия малчуган. Основно има два вида бебешки бутилки: Пластмасови и стъклени. Първоначално, единствените бебешки бутилки са били произвеждани от стъкло, но тъй като този материал е по-тежък и лесно чуплив, пластмасата постепенно е изместила стъклото.

 

Преди няколко години обаче, световните агенции по храните обърнаха особено внимание върху производството на пластмасови бутилки за бебета и забраниха употребата на бисфенол А (BPA) в тях. Съдържанието на бисфенол А породи обществено безпокойтсто, тъй като е химикал, който се използва в пластмасовите изделия и при висока температура влиза в пряк контакт с храната, което предизвиква химична реакция, при която се отделят вредни химични вещества, които създават риск от рак. Можете да сте спокойни, че по-новите продукти не съдържат този вид пластмаса. Въпреки това, за да сте сигурни в избора си, търсете надпис "BPA free", "0% BPA" или подобен върху бутилката или етикета.