Виж
количката

0

Как компютърът влияе върху нашето зрение?


Дата: 13 Апр 2018

В днешно време използването на компютър е необходимост и все повече хора, на различна възраст, биват изложени на влияние, или по-точно на вредно въздействие върху очите, като това води до различни последици. Ще разгледаме какво е влиянието, което оказва върху човешкото тяло и как можем да се предпазим и да се радваме на добро здраве на очите.

Постоянната работа на компютър е свързана с различни неблагоприятни симптоми като главоболие, напрежение в очите, замъглено зрение, умора, сухота и сълзене или остра болка в очите. Специалистите в областта посочват като причина за тези проблеми разликата в печатния текст и текстът на монитора, който се различава със своята по-малка отчетливост, което пречи на очите да фокусират добре картината. Това от своя страна води до повече движения на очната ябълка, в резултат роговицата губи от естествената си влага и се появява неприятно усещане на сухота и дискомфорт.

Така нареченият синдром "сухо око" представлява съвкупност от симптоми, в следствие на които се получава недостатъчно овлажняване, или с други думи "смазване" на роговицата, което от своя страна затруднява работата на окото, причинявайки редица неприятни последствия.

Заболяването е често срещано и засяга средно около 34% от хората, но този процент нараства с нарастването на възрастта.

Оплакванията от този проблем варират от слабо, но постоянно дразнение, до сериозно възпаление и увреждане на окото.

Има различни начини за справяне с този проблем или за предпазване от него. Един от тях е закупуването на очила или лещи, които са специално създадени за работа с компютър и предпазват окото от вредните ефекти. Специалното покритие, така наречено антирефлексно, има важната функция да неутрализира отблясъците, да премахва двойните, паразитни образи и отраженията от зрителното поле. Повечето модели с антирефлексно покритие притежават и допълнително интегрирано покритие - Еlectro Magnetic Interference (Eлектро магнитно смущение), чиято функцията е да неутрализира вредните магнитни лъчения излъчвани от повечето монитори.

Друг начин за защита е използването на специален антирефлексен монитор, чиято функция, наред с основната, е да неутрализира определен цвят от видимия спектър на светлината и да намали отблясъците. Също така могат да се използват и овлажняващи капки, гел или мехлем за очи. В най-честите случаи се назначава лечение с капки през 3 часа в продължение на 2-3 седмици, за да се възстанови нормалната функция на зрението.

При работа с компютър е препоръчително винаги да се правят кратки паузи или почивки на всеки два часа, в които да се наблегне на раздвижване на тялото, тъй като то помага на организма да се освободи от натрупаното напрежение и подобрява способността за концентрация.