Виж
количката

0

За стреса... в подробности


Дата: 01 Май 2018

Може да ви се струва невероятно, но "стресът" всъщност е нещо хубаво. Стресът ни кара да се променяме и адаптираме към обкръжаваща ни среда. С други думи стресът е това, което движи еволюцията. Без да се конфронтираме със стреса, може би все още щяхме да бъдем в някоя далечна пещера във Франция. Проблемът със стреса идва едва тогава, когато той стане твърде интензивен или продължава твърде дълго - тогава той надхвърля адапционните ни възможности и се превръща в дистрес. По-често срещаното име за това състояние е "патологичен стрес" или още известен като прекомерен стрес.

 

Друго понятие, на което трябва да се обърне специално внимание, когато става въпрос за стрес е "тревожност". На пръв поглед изглежда като термин от ежедневието ни, характеризиращ някого, който се е разтревожил за нещо. Важно е да се отбележи обаче, че тревожността, от гледна точка на психиатрията, официално е симптом. Така, както е главоболието, например. Тревожността обхваща изключително широка гама от негативни усещания - от добре познатите "изключих ли ютията", до по-тежките форми, които се изразяват в страх от следене.

 

Дистимията също е термин, който има отношение към стреса. Самата думичка има гръцки произход - dys - труден, нарушен и thumos - душа, дух и има пряко отношение към настроението. Лесен начин за запомняне на термина е като си представите тимуса - жлеза, разположена в гръдния кош, активна при раждането и със закърняващи функции след това. Древните гърци са я кръстили по този начин, защото искрено са смятали, че там се намира душата на човек. Дистимията обикновено се използва за хора, за които сме свикнали да казваме, че перманентно са угрижени. Често дистимията се сравнява с депресията, но според специалистите симптоматика е по - слаба, но за сметка на това по - продължителна от тази при класическата депресия. Има случаи, в които човек с дистимия изпада в депресия, състояние, известно като "двойна депресия". Причини за дистимията могат да бъдат ежедневни неудачи или най-общо неща, които предизвикват фрустрация у индивида - незадоволеност в кариерата, незадоволеност в личните отношения и т.н. Чест симптом на дистимията е дисфорията. Този симптом се дефинира най-общо като дискомфорт в собственото ти тяло. Обратното на дисфорията е един термин по-познат на широката аудитория - еуфория. Това е, когато някой се чувства прекалено добре в собствената си кожа, свръх активен е и в опредени случаи е признак за ментално нарушение, особено ако се редува с депресивни епизоди ( БАР - биполярно активно разстройство). 

 

Макар в миналото познаваемостта, респективно, вниманието, което се е обръщало на тези проблеми да е било изключително вяло, днес тези симптоми са с огромно социално значение за нашето общество. Проблемите за съжаление са реални и редица хора живеят с тях без да търсят адекватно решение. За щастие в наши дни все повече се обръща внимание на тези състояния и се търсят начини и вещества, които по някакъв начин да подпомогнат за преодоляването им.

 

Едно такова вещество е Златният корен. Златният корен (още известен, като розов корен, кралска корона, арктически корен, както и hóng jǐng tiān на китайски и др.),расте по студени места в Азия, Северна Америка и някой високопланински части на Европа. Използва се традиционно в руската и скандинавската медицина, като адаптоген - средство, което повишава адаптационните възможности на организма, крайно напрегнати в споменатите територии, предвид суровия климат. Смята се също, че повишава устойчивостта на хипоксия (нисък кислород) при високопланинската болест, както и физическата издържливост, въобще.

 

За вашето спокойствие, немският бранд Допелхерц предлага нов продукт специално разработен на основата на растителни екстракти (златен корен, хмел, маточина) и Триптофан. Допелхерц актив Спокоен ден е качествен продукт, който се произвежда в Германия при най-висок стандарт за качество и който не предизвиква привикване и дневна сънливост. Това е поредният качествен продукт в портфолиото на немската фармацевтична компания Куайсер Фарма, която тази година бележи 10 годишен юбилей от началото на присъствието си на българския пазар!

 

Доверете се на изпитаното немско качество!