Виж
количката

0

Интересни факти за селена


Дата: 25 Окт 2018

Селенът е химичен елемент, който се среща в почвата, от там в някои храни, както и в питейната вода на някои места. Селенът е необходим за правилното хранене на много организми, включително и хората.

 


Ето и някои интересни факти за селена:
> Селенът получава името си от гръцката дума "селена", която означава "луна". Селена е гръцката богиня на луната.
> Селенът има атомно число 34, което означава, че всеки атом има 34 протона. Елементният символ на селен е Se.
> Селенът е открит през 1817г от  Йонс Берцелиус – шведски химик, един от основателите на съвременната химия и член на Шведската академия на науките.
> Селенът съществува в относително чиста форма, свободно в природата, което не се случва често.
> Селенът е неметал. Подобно на много неметали, селенът проявява различни цветове и структури (алотропи) в зависимост от условията.
> Селенът е от съществено значение за правилното хранене на много организми, включително хора и други животни, но е токсичен в по-големи количества.
> Селенът е важен за няколко ензима, включително антиоксидантните ензими глутатион пероксидаза и тиоредоксин редуктаза и деодиназни ензими, които превръщат тиреоидните хормони в други форми.
> Бразилският орех е с високо съдържание на селен, дори и да се отглежда в почва, която не е богата на елемента. Една ядка бразилски орех осигурява достатъчно селен, за да отговори на ежедневните нужди на възрастен човек.
> Други източници на селен са птичи дреболии (пуешки, пилешки, патешки), свински бъбрек, зърнени храни (грис, пшеничен зародиш, пшенични трици), риба тон, калмари, стриди, омари, кафяв ориз, царевица, броколи, зеле, спанак, слънчогледово, сусамово и ленено семе, гъби и много други.> През 1873 Уилоуби Смит открива, че селенът реагира на светлина (фотоелектричен ефект), което води до използването му като светлинен датчик.
> Основното приложение на селенът е употребата му в производството на стъкло. Други приложения на селена са фотоклетките, лазерните принтери и копирни машини, в стоманата, в полупроводниците и в различни лекарствени препарати.
> Селеновите соли се използват за подпомагане на борбата с пърхота.
> Селенът предпазва от отравяне с живак.
> Някои растения се нуждаят от високи нива на селен, за да оцелеят, така че присъствието на тези растения означава, че почвата им е богата на селен.
> Селенът и неговите съединения са противогъбични.
> Приблизително 2000 тона селен се извличат годишно в световен мащаб.


Selenium 100 mcg е специално създадена хранителна добавка от GNC, съдържаща изключително важния минерал Селен, който представлява мощен антиоксидант, предпазващ организма от клетъчно увреждане и вредното влияние на свободните радикали. 

Селенът повишава имунитета и защитните сили на организма и го предпазва от болести.
 

Selenium 100 mcg съдейства за правилното функциониране на щитовидната жлеза, подкрепя здравето напростатата и спомага за нормалната сперматогенеза.