Виж
количката

0

Ползите от инхалаторната терапия


Дата: 29 Окт 2018

Есенното захлаждане веднага напълни лекарските кабинети с пациенти. Сред тях близо 70% са децата. Тривиалните симптоми - суха кашлица, обилни секрети от носа и зачервено гърло – завъртат цялото семейство в един безкраен сериал от редуващи се симптоми, който понякога свършва чак на пролет. Освен ако антибиотикът не сложи точка на някой епизод. Но това е твърде висока цена, която никой не иска да плаща, особено що се отнася до децата. Всяка година родителите са в търсене на щадящо или имуномодулиращо средство, което да отърве детето от използването на по-инвазивни лекарства.

А отговорът може да е така прост.

 

Столетия назад, когато медицината далеч не е имала настоящите си успехи и достижения, хората са лекували сезонните неразположения с инхалации. Още древните ни предци са открили ползите от инхалациите за горните дихателни пътища и са ги прилагали успешно при започващо боледуване. Инхалаторната терапия дава възможност за бързо въздействие върху зоната на възпаление, посредством дози лекарство. Което повишава ефективността на лечението и намалява риска от странични въздействия върху другите органи. Клиничните изследвания сочат, че възстановяването настъпва почти 2 пъти по-бързо. Освен това инхалаторната терапия може да  намали значително употребата на допълнителни лекарства. Което е особено важно при малките деца и при хора със съпътстващи заболявания и компрометиран имунитет. Не на последно място, инхалаторната терапия е най-икономичният начин за лечение от гледна точка на целевото изразходване на лекарственото вещество. Щадяща и целенасочена, инхалаторната терапия намира употреба при много чести състояния, засягащи респираторните органи.

 

Подходяща е за състояния като:

• запушен нос;

• фарингит;

• ларингит;

• ларинготрахеит;

• бронхит;

• бронхиална астма;

• бронхиолит;

• астма.

 

Инахалациите имат отлична поносимост и облекчават значително състоянието при първи симптоми на респираторни заболявания, като запушен нос или течащ секрет, възпалено гърло, пресипнал глас и т.н. Достатъчни са няколко процедури с физиологичен разтвор, по две инхалации на ден, сутрин и вечер, с продължителност от 5-10 минути. Когато се налага използването на инхалации с лекарства, броят на процедурите, количеството на разтвора и видът на лекарството, се назначават от лекар.

 

Как се правят инхалации:


По време на инхалация се вдишва бавно и дълбоко през устата. Препоръчва се задържане на дъха за 1-2 секунди преди всяко вдишване.

При заболявания на ларинго-фарингеалната област и трахеята, се препоръчва интензивно вдишване на аерозола през устата, след което дъхът се задържа за 1-2 секунди и се издишва през носа.

При заболявания на носоглътката и околоносните синуси е необходимо да се използва маска. Вдишването и издишването се правят през носа. Дишането е спокойно, без напрежение.

При децата тези условия е трудно да бъдат спазени, затова инхалациите се правят с маска, като те дишат нормално и спокойно. Изборът на инхалатор е ключов, когато използването му ще бъде предимно от деца. Той трябва да отговаря на редица условия, за да бъде възможна терапията.

 

Няма никакво значение през кое време на денонощието се прави инхалацията. Но при малките деца и бебетата нощните инхалации понякога са единствените възможни. За което отново е важно какъв ще бъде инхалаторът, тъй като той трябва да бъде практически безшумен и да може да работи под наклон. Какъвто е меш инхалатор AGU.

 

Инхалаторът (небулайзерът)  AGU Tomchi е специално разработен, за да помогне ефективно в борбата с респираторните заболявания на дихателните пътища при децата. Частиците, които разпрашава инхалаторът, са с размер MMAD 3,6 µkm и доставят лекарството директно в огнището на заболяването. Инхалаторът се отличава с компактните си размери, изключително лек и удобен дизайн, който позволява използването му дори и самостоятелно от детето. Инхалатор AGU Tomchi работи безшумно, което позволява да се проведе инхалация докато детето се занимава с нещо любимо или пък докато спи. Инхалаторът е напълно мобилен - работи с 2 батерии тип АА 1.5 V, което позволява да го носите навсякъде с вас. Когато течността в чашката свърши, той ще се изключи автоматично.  За да се улесни почистването на уреда след употреба, е наличен режим “самопочистване“. И не на последно място – той работи с всички продукти за инхалационна терапия, включително кортикостероиди.

 

В обобщение:

 

• Най-физиологичният начин на приложение на лекарствени средства при респираторни заболявания е чрез инхалация.

• Чрез инхалация  се въздейства непосредствено върху лигавицата на дихателните пътища.

• Прилагането на инхалационни разтвори подобрява механизмът за самоочистване на лигавиците на дихателните пътища (т.нар. мукоцилиарен клирънс), като овлажнява дихателните пътища.

• За правилното провеждане на инхалационна терапия изключително важен е правилният избор на инхалатор.