Виж
количката

0

5 вкусни билки и подправки с многобройни ползи за здравето


Дата: 20 Ное 2018

Още от древността хората са били наясно с изключителните ползи за здравето, които носят някои билки и подправки. Много от тях са се използвали за медицински цели много преди да започнат да се използват в кулинарията. Съвременната наука показва, че много от тях носят наистина забележителни ползи за здравето.

Специално за вас подбрахме 5 от най-известните билки и подправки, които си струва да включим в ежедневието си.
 1. Канела – Канелата доказано намалява нивата на кръвната захар и има мощен антидиабетичен ефект. Канелата е популярна подправка, намираща приложение в различни рецепти и много сладкарски изделия.
Канелата съдържа съединение, наречено цинамалдехид, главен виновник за положителните ѝ свойства. Канелата може да понижи кръвната захар чрез няколко механизма, включително чрез забавяне на разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт и подобряване на чувствителността към инсулина. Изследванията показват, че канелата може да понижи кръвната захар на гладно с 10-29% при диабетици, което е значително количество. Освен това канелата има мощно антиоксидантно действие, има противовъзпалителен ефект и е доказано, че намалява нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.2. Куркума – Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощно противовъзпалително действие. Куркумата е и подправката, която придава жълтия цвят на кърито.
Куркумата съдържа няколко съединения с ползотворни свойства, най-важното от които е куркуминът. Куркуминът е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес и повишава собствените анитоксидантни ензими. Това е важно, тъй като се смята, че оксидативният стрес е един от ключовите механизми на застаряването и много заболявания. Проучванията показват, че куркумата може да подобри мозъчните функции, може да облекчи артрита и да намали риска от сърдечни заболявания.3. Джинджифил – Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и е известен с това, че влияе благоприятно при гадене. Джинджифилът е също и популярна подправка, използвана в различни форми в алтернативната медицина. Проучванията показват, че джинджифилът може успешно да облекчи сутрешното гадене при бременност, както и гадене след химиотерапия или морска болест. Джинджифилът има силни противовъзпалителни свойства и може да помогне в борбата с болката и сковаността при остеоартрит.4. Чесън – Чесънът е ефективен при настинка и може да подобри здравето на сърцето. През древността, основната употреба на чесъна е била за медицински цели. В днешни времена вече е известно, че положителните свойства на чесъна се дължат на съединение, наречено алицин, което също така отговаря и за отличителната му миризма. За хората, които често се разболяват от настинка, добавянето на повече чесън към храненето може да бъде изключително полезно. Също така, изследванията показват, че чесънът влияе благоприятно върху работата на сърцето, може да намали нивата на холестерола и да понижи кръвното налягане при хора с високо кръвно.

 5. Лют червен пипер – Лютият червен пипер помага за намаляване на апетита, а като подправка се използва за приготвяне на пикантни ястия.
Много проучвания доказват, че благодарение на активната си съставка, капсаицин, лютият червен пипер намалява апетита и увеличава изгарянето на мазнините при хора, които не консумират често люто. Поради тази причина лютият червен пипер се използва в много хранителни добавки за отслабване на пазара.