Виж
количката

0

Грижа за краката - видове плоскостъпие и гръбначни изкривявания


Дата: 14 Мар 2019

Всеки крак е уникален: Това важи не само за размера, но и за типа на ходилата.

Сравнително лесно е да разберете от кой тип на краката имате. Просто проверете своя отпечатък, например върху гланцираните плочки на терасата или в банята. Или просто стойте на парче вестник с влажни крака. Оставеният от вас отпечатък ще ви помогне да определите какъв е вашият тип. Разбира се, че в специализираните кабинети, аптеки и търговски обекти има плантографи, и там със сигурност ще Ви консултират компетентно. Абсолютно нормално е плантограмата на единият крак да е различна от другия.

LOW - Плоско стъпало (pes planus)
 

  

Този тип стъпало има паднал надлъжен и напречен свод (плоскостъпие). Падналата надлъжна дъга е лесно разпознаваема, тъй като контактната повърхност между кракът и земята е много голяма. Почти целият крак носи тежестта на тялото, като характерното е, че по- голяма част от тежестта на тялото се разпределя по вътрешният контур. Това променя начина на движение на глезените, колената и тазобедрените стави. Походката е тромава и хората с такива стъпла, често чустват умора и трудно бягат. Неправилните движения се отразяват и на позицията на гръбначният стълб, а това е една от предпоставките за поява и развитие на гръбначни изкривявания (най-често лордоза и кифоза).

Препоръчително е хората с плоскостъпие да носят ортпедични стелки, които са специализирани за този проблем (Pedag Relax или Pedag Classic). Трябава да се внимава и при избора на обувки. Обувките трябва да са с добра конструкция – твърда и стабилна сая в зоната на петата, средно- еластични подметки, подходящ рзмер (който не е по- голям от дължината на краката) и широк масивен ток. Това ще даде възможност вашето тяло да се движи възможно най- правилно. Правете упражнения, които стимулират мускулатурата на ходилата. При болезненост в ходилата, глезените, коленете и кръста – потърсете консултация със специалист.

 

MID – Нормална височина на сводовете (средна височина)

  

Този тип крак обикновено се нарича "нормален крак". Контактната повърхност е в предната част, петата и външният контур на ходилото. Надлъжният и напреченят свод са ясно изразени. Ако имате такъв отпечатък на ходилата и имате болезненост в ходилата или глезените, може да използвате ортопедични стелки за омекотяване и преразпределяне на тежестта – Pedag Magic Step Plus, Pedag Siesta, Pedag Classic. Тези видове стелки са подходящи и за хора с чуствителни крака, обикновенно така се наричат пациентите с начална форма на диабтна полиневропатия, ревматоиден артрит, болест на „Бехтерев“. Възможно е вида на плантограмата да ви заблуди, защото подобен отпечатък получавате и падане на сводовете при ходила с високи сводове. Това може да бъде установено от специалист.  

 

HIGH – Високи сводове

  

Характерното за високите сводове е изключително високата извивка на надлъжният свод. Често външният контур на ходилото не контактува с пода или контактува съвсем слабо. Натоварването и разпределението на тежестта става в малки зони (зоната на възглавничките и зоната на петата). При ходене и спорт основното натоварване се поема от петата и метатарзалната част на ходилото. Токът на обувките се износва външно. Чуства се болезнена умора в ходилата при продължително ходене и стоене прав. Болките в кръста са често явление. Необходимо е да се увеличи контактната повърхност и да се стабилизира (изправи) петата, за да се преразпредели натоварването и да се предотвратят потенциални травми. 

Често глезенът и петата се отклоняват на вътре (както е показано на картинката). Падналите напречен и надлъжен свод са придобити в последствие. Плантограмата на пръв поглед изглежда като при нормалните сводове, но това води до отклонение в таза, едната тазова кост е по- високо от другата и е възможно развитието гръбначни изкривявания от вида на сколиоза. В тези случаи има нужда от специализирани ортопедични стелки за високи сводове – подходящи са Pedag Viva HIGH или индивидуално изработени за всеки крак.

​Ортопедичните стелки са средство за корегция на определен ортопедичен проблем. Професионално направените ортопедични стелки са медицинско изделие и имат терапевтичен ефект. Това е съществената разлика между ортопедичните стелки и стелите за комфорт и удобство. Според европейското законодателство, медицинските изделие от този вид, трябва да притежават „CE“ маркировка и съответната регистрация при контролните институции.