Виж
количката

0

Защо е жизненоважен Калият за нашия организъм?


Дата: 10 Апр 2019Раздразнителност и тревожност, нарушения в съня, гадене и повръщане, нарушения в сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане, обърканост, мускулни крампи и слабост, хипервентилация, лош растеж на ноктите и дори поява на припадъци. Децата даже вече знаят, че това са симптоми на магнезиев дефицит. Знаете ли, обаче какви са симтомите на калиевия дефицит – СЪЩИТЕ!


Калият, както и магнезият, е един от основните макроминерали в човешкия организъм. Нормално си ги набавяме с храната и водата, които консумираме. Богати на магнезий са зеленолистните зеленчуци, ядките и зърнените храни. Богати на калий са бананите, кайсиите, ядките и зърнените храни. Необходимото количество магнезий дневно за жените е 320 мг., а за мъжете е 420 мг. Необходимото количество калий дневно е 4700 мг. Посочените норми са за съвременния, средностатистически човек, чиято единствена физическа активност много често за съжаление е движението на пръстите на ръцете по клавиатурата или тъчскриина на телефона и компютъра. Колкото човек е по-активен физически, колкото по-високи са температурите навън, толкова по-високи са и дневните ни нужди от калий, магнезий и др. Статистиката е категорична, 75 % от населението страда от магнезиев дефицит в една или друга степен. По тежко е единствено положението с дефицита на витамин Д – 78% от нас са в дефицит. Основната причина е некачествената храна, която консумираме и неправилния диетичен режим, който спазваме. Две трети от населението се нуждае от хранителна добавка, за да си набави необходимото количество магнезий. Знаете ли, каква е вероятността да имате магнезиев дефицит, а да нямате калиев дефицит – почти нулева. Некачествената храна, която консумираме няма как да ни предостави необходимият магнезий, но също така не може да ни достави и необходимият калий!


Колко важен за организма е калият – ЖИЗНЕНОВАЖЕН! Калият е основният вътреклетъчен катийон, докато натрият е основният катийон извън клетката. Правилното разпределение на калий и натрий вътре и извън клетката осигуряват нормалният мембранен потенциал и функциониране на всяка клетка. С други думи - без необходимото количество и правилно разпределение на калия, човешкият организъм не може да съществува. Сърцето не може да функционира нормално, мозъкът не може да функционира нормално, стигаме до състояние несъвместимо с живота.
Нормалните стойности на калий в плазмата са 3.5 до 5.5 ммол/л. 


Но каква е връзката между магнезият и калият в организма? Регулацията на жизнено важното разпределение между вътреклетъчната и извънклетъчната среда на натрия и калия се осъществява с помощта на биохимичен механизъм, наречен натриево-калиева помпа. Кофактор на натриево-калиевата помпа е магнезият. При магнезиев дефицит, който имат 75% от нас, калият не може да навлезе в клетката, количеството му в извънклетъчното пространство се увеличава, което автоматично активира механизъм за неговото отделяне чрез урината. Неефикасното усвояване на калий често се дължи на липса на магнезий. Ето защо вероятността да имате магнезиев дефицит, а да нямате калиев дефицит е почти нулева? Този факт е отдавна отчетен в западните страни и в аптеките в страни като Италия, Германия и Англия могат да бъдат открити редица хранителни добавки, които са комбинация от КАЛИЙ и МАГНЕЗИЙ в една доза.


Още нещо важно, за съжаление сегашните методи за лабораторни изследвания на калиев дефицит са несъвършени, защото измерват само калия в плазмата, а 98 % от калия в човешкия организъм се намира вътре в клетките, и само 2 % в плазмата. Това означава, че лабораторните резултати трудно биха могли да са точно отражение на флуктоациите на нивата на калий в клетките.


Важно е да отбележим, че предозирането с калий е опасно и възможно само при болни и недобре функциониращи бъбреци. Бъбреците играят основна роля в елиминирането на калия – 90 % се изхвърля с урината. Основна роля в метаболизма на калия има хормон, отделян от надбъбречните жлези, наречен алдостерон. При прием на голямо количество калий, нивата му в организма се повишават, това води до повишена секреция на алдостерон. Повишената секреция на алдостерон води до повишено отделяне на калий с урината, което нормализира нивата му в организма. Това веднага води до намаляване на алдостероновата продукция. С други думи, ако човек не страда от бъбречна недостатъчност и няма проблем с алдостероновата продукция, не е възможно да се предизвика състояние на хиперкалемия при прием на калий,т.е. предозиране с калий е невъзможен при нормална хранителна диета или при спазване на препоръчителен прием в ХРАНИТЕЛНА добавка. Още един пример колко съвършенна е природата!


МАГНЕХАРТ – единствената хранителна добавка на българския пазар, осигуряваща едновременно необходимите количества магнезий и калий с еднократен дневен прием. Най-добрата възможност за 75 % от нас!