Виж
количката

0

Подгответе имунитета си за предстоящите есенни настинки и грип


Дата: 07 Ное 2019

С настъпването на есента и съпътстващото я постепенно захлаждане, повечето от нас неизбежно биват връхлетени от кашлица, хрема, настинка или грип. Усещайки някой от първите "есенни" симптоми, като запушен нос, болка в гърлото, дискомфорт в носоглътката, кихане и кашляне, то това е сигурен признак, че скоро може да се разболеете. За да предотвратите влошаване на състоянието си, бързо вземете мерки за лечението на болното гърло.

 

Болките и възпалението в гърлото често са вследствие на назални секрети. Стичането им по задната част на гърлото причинява дразнене, която се проявява най-силно през нощта. В резултат на тези външни дразнители, организмът реагира като предизвиква защитен физиологичен рефлекс – кашлица. Кашлицата може да бъде суха или влажна. При сухата кашлица започва възникването на възпаление на дихателните пътища, още познато, като бронхит, пневмония и трахеит. Сухата кашлица може да се характеризира и като лаеща. За разлика от сухата кашлица, влажната е придружена от отделянето на секрет.

Според своята продължителност, кашлицата бива остра, подостра, и хронична.

Остра често е с продължителност до 3 седмици и обикновено започва внезапно, вследствие от настинка или грип. Подостра продължава от 3 до 8 седмици. Най-сериозна е хронична кашлица, която може да продължи над 8 седмици. При нея консултацията с лекар е задължителна.

Важно е да се отбележи, че различните видове кашлица изискват прилагане на различно лечение, за това не предприемайте самолечение с каквито и да е лекарствени средства, а потърсете мнението на лекар. Той може да препоръча най-правилното лечение, след като установи причината за вашия здравословен проблем.

 

Обикновенно хремата и запушеният нос са симптоми, които отшумяват лесно. Но често възпалението на носната лигавица е знак за наличие на настинка или грип. Най-общо хремата се определя като остра или хронична. Острата хрема се появява вследствие на простуда и се характеризира със симптоми като главоболие, болки в мускулите, кихане, и общо неразположение. При острата хрема се наблюдава отделянето на обилно количество секрет, като носът е запушен, а обонянието е намалено. Острата хрема може да трае от няколко дни до две седмици. Лечението най-често се извършва с лекарствени продукти без рецепта. Хроничната хрема е състояние, което също има отделяне на големи количества секрет, носът е запушен, с намалено и дори липсващо обоняние и се наблюдава затруднено дишане. При хроничната хрема често настъпват усложнения, като възпаление на горните дихателни пътища и понякога дори е възможно появата на пневмония.

 

През есента, а и през зимата, едни от най-честите проблеми със здравето са настинката и грипът. Те имат много общи симптоми, което често води до объркване на едното с другото. Освен това са и много често срещани. Все пак става дума за две различни заболявания, с различни подходи за тяхното лечение. Ако симптомите на грипа не бъдат разпознати и той бъде погрешно идентифициран като настинка, може да последват сериозни здравословни усложнения.

 

Причината двете да са така често бъркани едно с друго е че представляват респираторни инфекции, или инфекции на дихателните пътища, причинени от вируси. Забелязвайки разликите между тях, обаче, ще помогне за определянето на правилния подход на лечение:

• Настинката се развиват постепенно. Около 2 до 3 дни след заразяване с вируса, изразена чрез болки в гърлото и главата, общо неразположение, а по-късно кихане, хрема, наличие на секрет в носа и лека кашлица. За разлика от нея, грипът възниква внезапно, с наличие на главоболие, мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища.

• Настинката може да протече със слабо повишение на температурата. При грипа покачването на температурата е много по-сериозно.

Бързата реакция, още при първите симптоми на настинка и грип, значително ще спомогне за прекратяване на евентуалното развитие на болестта. Медиците съветват в такива случаи да се започне с прием на лекарствени средства без предписание, съдържащи витамин С и парацетамол. Витамин С помага на организма при борбата му с инфекциите, грипа и настинките. Той увеличава имунната защита на организма и тялото си го набавя лесно от цитрусовите плодове и листните зеленчуци. Също така се препоръчва пиенето на повече билков чай с мед. Ако това не помогне, си запишете час при своя личен лекар.