Виж
количката

0

Слънцезащитен крем през зимата – грешка или необходимост?


Дата: 13 Ное 2019

Обръщайки значително внимание на избора на слънцезащитен крем през лятото, по някаква причина много хора забравят правилно да предпазят кожата си от UV лъчите и през зимата. Вероятно защото през зимата има много по-малко слънчеви дни и небето често е закрито от облаци, макар през последните години да се забелязва тенденция на промяна, хората прибират слънцезащитната козметика в някои шкаф. Но, струва ли си напълно да изоставим средствата с UV филтри за периода на студените дни?

 

Темата предизвиква много спорове, защото често се чува противоречива информация. Някои експерти казват, че през зимата крем със SPF не е необходим. Други горещо препоръчват да се използва крем с висок SPF през цялата година. Реално, факторите за да направите адекватен избор са много и сред тях са типа кожа, географска ширина, състояние на околната среда и други.

 

Специалистите обясняват, че и през студените и влажни дни кожата ни е чувствителна и податлива на отрицателните влияния на околната среда. През есента кожата страда от ниските температури и изсушения от климатика въздух в офиса и у дома. Освен това, ако ултравиолетовите лъчи правят кожата по-плътна през лятото и пролетта, то през есента тя е дехидратирана отвътре. Зимата кожата е най-вероятно да е суха и груба, отколкото през останалото време на годината. Причина за това може да е силният вятър, ниските температури и сухия въздух в помещенията.

 

Въпреки това, дори и след като я подхраним с необходимите вещества с помощта на специални продукти за зимна грижа, ние не ѝ осигуряваме защита от слънцето. А UV лъчите, макар и в умерен обем, преминават през облаците. В хубавите дни слънчевите лъчи се отразяват от снега, който действа като вид леща, и оказват въздействие върху кожата ни. Освен това, дори когато директната слънчева светлина не прониква през облаците и небето е покрито с бяла покривка, при продължителен престой на открито през деня можете да получите слънчево изгаряне. Лъчите проникват през тънки слоеве високи облаци и като в огледало се отразяват от снежната повърхност.

 

Затова никой не говори за употреба на силни кремове с висок фактор на защита през зимата, въпреки че те могат да бъдат много полезни, ако сте решили да отидете на ски почивка във високопланинските зимни курорти. В ежедневието, когато прекарваме много малко време на открито, купуването на крем с умерен защитен фактор за хората със светла кожа е напълно достатъчно.

 

Кой е оптималният слънцезащитен фактор през зимата?


За определяне на правилната степен на защита, първият лесно достъпен индикатор е UV индексът. Всеки може да погледне във всяко приложение за времето на своя смартфон и да обърнете внимание на UV индекса.

 

• Ако UV индексът е под 4, няма нужда от предпазване на кожата и използване на слънцезащитен крем, ако планирате да бъдете на открито в слънчевия ден не повече от 20-30 минути.

 Ако индексът е под 2, може да не използвате слънцезащитен крем дори ако ще останете на открито за по-дълго.

 Ако индексът е от 4 до 6, тогава се препоръчва да използвате продукт с индекс на защита около 20-25, в случай че планирате да прекарате повече от 10-15 минути на открито. Но ако само ще „прескочите до близкия магазина“, не е необходимо да защитавате кожата от вредните лъчи.

 Ако UV индексът е над 6 , определено трябва да използвате слънцезащитен крем когато излизате от вкъщи.

 

Грижи за кожата


Полагайки грижи за своята кожата, винаги вземайте предвид нейните нужди. Не забравяйте да използвате овлажняващи и подхранващи продукти сутрин и вечер. Когато избирате слънцезащитен крем, можете да избирате между няколко варианта. Да купите отделен крем, който ще предпази кожата ви от вредни въздействия или да изберете обикновен крем, съдържащ UV филтри. В последно време се предлагат все повече такива кремове. Можете да намерите слънцезащитни кремове против бръчки, подхранващи кремове за ежедневна употреба и дори кремове за основа на грим.