Затвори
Важно! Всички поръчки са с удължен срок на обработка - до 14 работни дни. Поръчки могат да се правят единствено с метод на плащане "с кредитна/дебитна карта". Повече информация тукРазбрах

Виж
количката

0

Как правилно да използвате апарат за измерване на кръвно налягане?


Дата: 04 Дек 2019

Всеки, който някога е правил измерване на кръвно налягане със съвременен електронен апарат ще потвърди, че всичко става лесно и бързо. Нагласяш маншета и натискаш голямото копче! Учени, лекари и инженери дълги години са работили над това, измерването на кръвното налягане да е една обикновена и лесноосъществима процедура, която всеки от нас да може да извърши сам, без медицинска помощ, удобно и бързо в своя дом.

 

И всичките им усилия не са останали напразни. Измерването на артериалното налягане днес се извършва напълно самостоятелно и толкова често, колкото е нужно.  Не само сутрин и вечер, а и в натоварени моменти и на всеки 10-15 минути след тях, за да се установи колко бързо организмът се възстановява. Има няколко прости стъпки, които можете да следвате, за да сте сигурни, че получавате точно отчитане на кръвното си налягане. Препоръчва се да се следват инструкциите, които са приложени към апарата за измерване.

 

Преди да измерим кръвното налягане


• Много неща могат да накарат кръвното ви да се повиши за кратко време. Уверете се, че не е необходимо да използвате тоалетната и че не сте се хранили обилно точно преди замерването. Не измервайте кръвното си налягане в рамките на 30 минути след пиене на кафе или пушене.

• Желателно е да носите свободни дрехи, като тениска с къс ръкав, за да можете удобно да навиете ръкава.

• Винаги отчитайте кръвното налягане на една и съща ръка, тъй като при всяка ръка се получават малко по-различни данни. При възможност нека това да стане на ръката, която вашият лекар използва, когато измерва кръвното ви налягане.

• Преди да направите измерване, почивайте поне 5 минути. В спокойна обстановка седнете, за предпочитане на бюро или маса, с подпряна ръка върху твърда повърхност.

 

Как да измерим кръвното налягане


1. Трябва да сте седнал с крака, стъпили на пода и гръб, опрян на облегалката на стола.

2. Маншетът на апарата трябва да се постави над лакътя (китката) на ръката.

3. Уверете се, че ръката ви е подпряна и че маншетът около ръката ви е на същото ниво като сърцето ви. Може да се наложи да подпрете ръката си с възглавничка, за да сте сигурни, че е на правилната височина. Ръката ви трябва да е отпусната, а не напрегната.

4. По време на измерването не говорете и не се движете.

5. Запишете получените стойности. Изчакайте малко и повторете процедурата.