Виж
количката

0

Всичко за изцеждането на кърма


Дата: 02 Май 2017

Кърменето е изключително важна част от грижата за бебето. Mайчиното мляко дава на бебето всички необходими хранителни вещества, поради което е най-добрата храна за детето, а самото кърмене създава силна емоционална връзка между майката и детето, като освен това намалява вероятността за поява на алергии и инфекции. Понякога обаче е невъзможно за майката винаги да е наблизо, за да накърми бебето. В такива случаи решението е предварителното изцеждане на кърмата. Освен че ще осигури най-доброто за бебето, изцеждането на кърмата е полезно и за майката, тъй като застой на кърма в гърдите може да доведе до някои проблеми като мастит.
Изцеждането на кърма се извършва на ръка или чрез помпа за изцеждане. Някои кърмачки срещат трудности с изцеждането на кърма на ръка и помпите са отлично решение в тези случаи. Използването на помпа може доста да ускори процеса по изцеждане, особено ако помпата е електрическа.  

 

• Как да изберем подходящата за нас помпа за изцеждане на кърма?


Изборът на помпа за кърма зависи от това колко често смятате да я използвате и с колко време ще разполагате за самото изцеждане.

Ако нямате много свободно време, най-подходящата помпа за Вас е електическата. Ако обаче ще използвате помпата по-рядко, то механичнатата може да ви бъде също толкова полезна.

 


• Съхранение на кърмата.


Кърмата може да се съхранява директво в контейнера на самата помпа, в който се събира при изцеждането, както и в пластмасова или стъклена бутилка или в торбичките, специално предзназначени за целта. Задължително условие е пластмасовата бутилка да е обозначена като такава, която не съдържа Бисфенол А (BPA free, 0% BPA).  Друга важна подробност на съда, в който се съхранява кърмата е да е с херметическо затваряне, за да се запази млякото възможно най-свежо. Количеството кърма, което е препоръчително да се постави в съда е 3/4 от максималната вместимост, защото при ниска температура течността ще увеличи обема си.Най-подходящото количество кърма за съхранение е това, което отговаря на едно хранене на бебето.
Поставете етикет с датата на изцедената кърма, за да можете да използвате първо най-старата, която съхранявате. 

 


✔ Не смесвайте прясно изцедено мляко с такова от хладилника. 
✔ При използване на кърма, която е съхранявана в хладилник можете да забележите утайка. Не разклащайте енергично кърмата. Вместо това с леки накланящи движения поклащайте съда докато течността стане хомогенна. Някои жени се изненадват, когато видят, че кърмата, която съхраняват има цвят със синкав оттенък. Това може се дължи на приемани медикаменти или на хранителния режим.
Понякога кърмата може да има лека миризма на сапун, което се дължи на промяната в мазнините. Тази кърма е съвсем годна за употреба.
Не замразявайте кърмата, освен ако не се налага. Въпреки че процесът на замразяване унищожава някои от антителата в млякото, то все пак ще бъде по-полезно от изкуствените заместители.


• Колко дълго да съхраняваме изцедена кърма?

Има различни мнения за това колко дълго кърмата остава свежа, след като е напуснала тялото. Специалисти твърдят, че кърмата може да се съхранява при стайна температура в продължение на шест до осем часа, въпреки че е най-добре да се прибере в хладилник веднага след изцеждането.

Използвайте прясното охладено мляко в рамките на пет дни. (То се съхранява в задната част на основната част на хладилника) Във фризера  млякото може да се замрази и съхранява в продължение на две седмици.


• Как да размразим замразената във фризера кърма?


За да размразите млякото, дръжте съда, в който го съхранявате под топла струя вода, докато не придобие желаната температура, или го оставете в храдилник за една нощ. Не използвайте микровълнова фурна за затопляне или размразяване, тъй като процесът ще убие хранителните вещества в майчиното мляко.