Виж
количката

0

Изпотяване... Какви са причините и как да се справим с него


Дата: 30 Мар 2017

Притеснявате ли се при ръкостискане, заради потните си ръце? Краката ви потят ли се постоянно, което предизвиква неприятна миризма? Внимавате ли постоянно да не вдигнете ръце, за да не се видят потните петна под мишниците Ви? Ако имате тези проблеми, знайте, че не сте сами. Ако се потите прекомерно е възможно да страдате от медицинско състояние, наречено хиперхидроза. Ако имате подозрения, потърсете консултация с доктор, за да назначи необходимите изследвания.


Ако въпреки всичко се окаже, че не страдате от хиперхидроза, но въпреки това чувствате, че се потите прекомерно,  има някои неща, които можете да направите, за да редуцирате изпотяването и да си върнете самочувствието, което страда от постоянното изпотяване:


Използвайте антиперспирант. Започнете с мека формула с висока защита, против изпотяване за областта под мишниците. Ако използвате само дезодорант, без антиперспирант, той ще замаскира миризмата от изпотяването, но няма да го спре.

Търсете качествен продукт против изпотяване. Оглеждайте опаковката за надпис „клинично тестван“, или подобен. Цената на тези продукти може да е малко по-висока, но така ще сте сигурни, че ще предпазите кожата си от раздразнения.

Нанасяйте антиперспиранта само върху суха, чиста кожа. Ако току-що излизате от душа и бързате да се облечете, не правете грешката да нанесете антиперспиранта върху мокра кожа. Това може да предизвика сериозни кожни раздразнения.

Ако се потите прекомерно, използвайте антиперспиранта освен за областта под мишниците и за краката и ръцете. Когато нанасяте продукта на краката си, не пропускайте участъците между пръстите, където потенето също е интензивно.

✔ Избирайте дрехи, изработени от материя, която абсорбира влагата. Памукът абсорбира влагата, както и материите, изработени за спорт, които са предназначени за извеждане на влагата навън. Подходящи биха били и дрехи с рядка плетка, както и такива от лен.

✔ Носете „дишащи“ обувки за да предотвратите появата на миризма. Освен това можете да подмените стандартните стелки с такива, които имат дупчици за по-добра вентилация. Обувките от изкуствени материали имат свойството да запарват краката. За това, ако имате проблем с прекомерното изпотяване на краката, носете обувки от естествена кожа, както и сандали, през топлите месеци на годината.

✔ Ако имате проблем с изпотяването, си носете резервна тениска. Така, дори да се изпотите ще сте спокойни, че има с какво да смените дрехата си и ще избегнете евентуалното притеснение от петната, причинени от изпотяването.

✔ Избягвайте лютивите храни и тези, с натрапчива миризма. Лютите храни ще предизвикат допълнително изпотяване. От друга страна, храни, като лук и чесън ще направят миризмата на пот доста неприятна. За това, избягвайте консумацията на такива храни през деня, ако сте на работа, или на публични места.

✔ Влияние на наднорменото тегло върху изпотяването. Хората с наднормено тегло са по-предразположени към по-екстремно изпотяване. При тях, охлаждането на тялото се извършва по-трудно. За това, ако имате наднормено тегло, загубата на някой друг килограм може да доведе до намаляването на отделените количества пот.

✔ Намалете консумацията на кофеин. Напитките, с високо съдържание на кофеин имат свойството да увеличават изпотяването.

✔ Опитайте да замените кафето, или газираните напитки с градински чай. Някои изследвания твърдят, че градински чай може да успокои нервните влакна, които причиняват прекомерното изпотяване.

✔ Поддържането на оптимална хигиена може значително да намали неприятната миризма от изпотяването. Къпането сутрин и вечер е задължително, ако се потите прекалено много. В случаите, когато сте навън и не можете да си хвърлите душ, носете мокри кърпички за чувствителна кожа, с които ще можете да се освежите, след което спокойно можете да нанесете антиперспирант. За да сте напълно спокойни можете да смените вече изпотената дреха, за да сте напълно спокойни, че изпотяването няма да наруши самочувствието Ви.