Виж
количката

0

Вредата от тютюнопушенето


Дата: 01 Яну 2017

Без значение колко пушите, веществата, съдържащи се в тютюна, бавно и сигурно отравят организма ви, разрушават нервната система и тялото Ви. Тютюнопушенето е причина за редица болести у хората като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак, хроничен бронхит и други. Макар и тези последици да са известни, за повечето хора и най-вече за младите, отказването на цигарите се оказва непосилна задача. Заболяванията поразяват десителития по-късно, а мотивацията при хората да се откажат от този вреден навик е сравнително слаба. Най-неприятното е, че непушачите също са потърпевши от вредния навик на заобикалящите ги.

Цигарите съдържат около 600 съставки. Изгаряйки, те генерират над 7000 химически вещества. Много от тези химикали са изключително отровни за организма, а най-малко 70 от тях допринасят за причиняване на рак. В САЩ процентът на смъртност при пушачите е 3 пъти по-голям от този на непушачите.


Една от съставки в тютюна е никотинът, който при попадане в организма, достига до мозъка за броени секунди. Никотинът представлява стимулант за нервната система, който доставя енергия на организма, но за много кратко време. Когато този ефект отмине, Вие се чувствате изморени и изпитвате нужда от още никотин, и всичко това внезапно се превръща в навик. Приемането на определено количество никотин отслабва рецепторите Ви за вкус и обоняние и има вероятност да не усещате храната си толкова вкусна.
Вдишвайки цигарен дим, в организма Ви попадат субстанции, които увреждат дробовете Ви. С течение на времето дробовете губят способността си да филтрират вредните химикали. Кашлицата не може да пречисти напълно токсините и така те задръстват дробовете. Пушачите имат много по-висок риск от респираторни инфекции, настинка и грип. Рискът от заболяване на рак на белия дроб също е голям. От друга страна отказването на тютюневи изделия може да предизвика известна болка и напрежение, тъй като дробовете започват да се изчистват.
Цигарите са вредни и за цялостната сърдечно-съдова система. Когато никотинът попадне в тялото Ви, нивото на кръвната захар мигновено се повишава. Той предизивиква свиване на кръвоносните съдове и по този начин ограничава притока на кръв. Никотинът повишава кръвното налягне и допринася за лош холестерол. Вдишването на вторичния дим от непушачите също оказа вредно въздействие върху тяхната сърдечно-съдова система. Излагането на пасивно пушене увеличава риска от инсулт, инфаркт или исхемична болест на сърцето.
Тютюнопушенето е вредно за цялото тяло, включително и кожата. Веществата в тютюневия дим променят значително структурата на кожата. Последиците са изключително неприятни - обезцветяване на кожата, бръчки и преждеврменно стареене.
Пушачите са изложени на голям риск от проблеми в устната кухина. Употребата на тютюн може да предизвика възпаление на венците или инфекция, а тези проблеми от своя страна могат да доведат до кариес, загуба на зъби и лош дъх. Пушенето увеличава риска от рак на устата, гърлото, ларинкса и хранопровода.
Ограниченият приток на кръв може да повлияе отрицателно и на сексуалната функция. И при мъжете и жените пушачи има висок риск от безплодие.


Табекс 1,5мг х100 филмирани таблетки за отказване от тютюнопушене

> Откажи цигарите бързо, лесно и комфортно

> Пребори се със зависимостта за по-малко от месец


> Избери лекарството за отказване на цигари, което не съдържа никотин 

Световното производство на тютюн достига 6 млн. тона годишно. Тютюнът се произвежда в над 120 страни.