Виж
количката

0

Защита за бебето от вредните слънчеви лъчи и комарите


Дата: 15 Апр 2017


Влиянието на слънцето и комарите са едно от най-честите фактори, които създават необходимост от взимане на специални мерки за защита през топлите месеци на годината. Това се отнася особено за най-малките членове  на семейството, но разбира се и за възрастните.

Необходимо е да сме запознати с рисковете, които крият вредните слънчеви лъчи и как да предпазим всеки един член на семейството от тях.

Що се отнася за досадните комари, използването на репеленти е друг задължителен елемент от подготовката да излизане на открито (и не само) защото малките сърбящи пъпчици са по-малкия проблем, който комарите могат да ни създадат. Тези насекоми може да пренасят изключително опасни и дори понякога животозастрашаващи болести.

 


Рисковете от прякото излагане на слънце за бебето

Вредите, които слънцето може да нанесе върху нежната бебешка кожа не се свеждат само до моментно зачервяване на кожата и дискомфорт. Важно е да се знае, че всяко едно прекомерно излагане на слънце (независимо в коя възраст) увеличава риска от рак на кожата.


 

Избор на слънцезащитен продукт за бебето

-Не правете компромис при избора на защита за бебето

Важно е да се знае, че сълнцезащитните продукти за възрастни не са подходящи за най-малките деца, тъй като тяхната кожа все още се изгражда и съставките, които се намират в повечето слънцезащитни продукти за възрастни може да предизвикат обриви или алергични реакции на бебето. За това, ако бързате и нямате възможност да търсите бебешки слънцезащитен продукт, не правете компромис с детето, тъй като това може да доведе до много неприятни усложнения. По-правилен вариант би бил, да държите детето на сянка, отколкото да рискувате с евентуална реакция на нежната му кожа.

 

-Обърнете внимание на възрастовата група, за която е предназначен слънцезащитния продукт

Когато избирате слънцезащитен продукт за малчуганите, винаги се съобразявайте с тяхната възрастова група и търсете продукт, специално създаден за деца на тази възраст.

 

Вземете продукт, с колкото се може по-висока слънзецащита

Друга много важна особеност при избора на слънзецащита е SPF фактора. Винаги избирайте възможно най-висок слънцезащитен фактор, който да осигури максимална защита за деликатната кожа на бебето.

Нанасяйте слънцезащитния продукт често и в достатъчни количества

-Когато мажете бебето със слънцезащини средства, не щадете количеството. Нанесете достатъчно, за да покриете всички участъци, изложени на пряката слънчева светлина.

Когато използвате слънцезащитен продукт със помпа, не пръскайте директно върху кожата на детето. Първо впръскайте върху ръката си, оставете да се затопли в нея и след това намажете по кожата на бебето.

-Не дръжте детето на слънце прекалено дълго. От време на време се местете на сенчести места.

-Силно препоръчително е да не стоите на слънце в часовете между 11 е 15 часа, тъй като тогава слънцето е най-силно.

След намокряне винаги нанасяйте слънцезащитен крем, лосион или мляко, веднага след изсъхване на кожата.

 

Не забравяйте и другите средства, които осигуряват защита от слънцето

Чадърът и слънчевите очила са незаменими, когато планираме излагане на слънце. Друг компонент, който остава подценяван са леките дрехи, които да ни предпазят от слънцето. Тъмните, материи, с по-гъста кройка осигуряват по-висока слънцезащита, докато светлите и широки дрехи увеличават опасността от изгаряне, дори под повърхността на дрехите.

 

Защита за бебето от комарите

Защитата от комарите изисква внимание, както на открито, така и у дома.

Най-добрата защита от комарите на открито е използването на репеленти, предназначени за тази цел. Когато избирате релепелент (вещества за защита от насекоми) за бебето, четете инструкциите и препоръките на опаковката. Изберете продукт, който е подходящ за възрастта на детето. Нанасяйте репелента върху материите в достатъчни количества и по цялата повърхност на дрехите или следвайте точно посочените инструкции за употреба. Друг полезен помощник при предпадзването на бебето от накесоми са специални мрежи, които обгръщат цялата бебешка количка. Най-добрата защита за дома от комарите е поставянето на комарници. Така ще подсигурите почти сто процентова защита от насекомите. Друг похват за прогонване на комарите е поставянето на сухи растения, като цитрулина например, чиято миризма ги отблъсква.

Счита се, че някои  ярки цветове привличат насекомите. За това, опитайте да обличате бебето в по-неутрални цветове, когато планирате да излизате на места, където знаете че може да има комари.