Виж
количката

0

Всичко, което трябва да знаем за разширените вени


Дата: 25 Авг 2016

Разширените вени са много разпространено заболяване. То може да бъде обяснено, като венозна недостатъчност, тъй като самите вени представляват кръвоносни съдове, които осигуряват еднопосочното движение на кръвта от тъканите към сърцето.

Специфичното за разширените вени е наличието на клапи в тях. Когато клапите са слаби или не работят правилно, част от кръвта не може да се изпомпа и се връща обратно.  Вследствие на това, вените се раздуват, венозните стени се отпускат и в последствие вените се разширяват.

Кои хора страдат най-често от разширени вени?

> Разширените вени се срещат предимно при по-възрастните хора. Все по-често обаче, състоянието на разширени вени засяга и млади хора.

> Разширените вени са заболяване, от което страдат и двата пола, но се среща по-често при жените.

> При бременност. Състоянието на разширени вени много често засяга бременните жени.

> При заседнал, или нездравословен начин на живот. Хората с наднормено тегло, както и тези, които прекарват много часове в седнало положение са изключително застрашени от появата на разширени вени.

> При хора, практикуващи тежък физически труд, както и при активни спортисти.  Освен, че появата на разширени вени може да бъде предизвикана от прекалено заседяване, тя може да се предизвика и от пренатоварване. То може да се изразява в извършването на тежък физически труд, както и при прекомерно спортно натоварване.

> Продължителните часове, прекарани на крак също са фактор, който може да предизвика появата на разширени вани.

Наследствената предразположеност и появата на разширени вени.

Дори начинът Ви на живот да не представлява предпоставка за появата на разширени вени, ако роднините Ви страдат от тях, има голяма вероятност и Вие да ги получите в определен етап на живота си.

Кои са най-честите симптоми, подсказващи ни появата на разширени вени?

Ранните признаци за наличието на разширени вени често включват:
> Оток, умора и (или) подуване в краката. Може да присъстват и симптоми на болка, тежест, мравучкане и др.
> След време, при увеличаването на вени, те може да станат видими и под повърхността на
кожата.

По-нататъшните симптоми на разширени вени може да се наблюдава изпъкване на самите вени. Възможно е да има съпровождащи усещания, като поява на болка, сърбеж и др.
> В последствие, ако не се вземат мерки за лечение на проблема може да се стигне до усложнения, като образуване на кръвни съсиреци, екземи и язви, кръвоизлив и др.

Средства за лечение на разширени вени

Отстранете факторите, предизвикващи състоянието. Първите действия, които можете да предприемете, за лечение на разширените вени се отнасят до промяната на факторите, които ги предизвикват.
Не предприемайте самолечение, консултирайте се със специалист.  След като сте отстранили факторите, причиняващи заболяването можете да се консултирате с лекар за най-доброто лечение, при специфичното Ви състояние. Състоянието на разширени вени се повлиява много добре при прилагането на лекарствени средства и мазила, подобряващи венозната стена и капилярите.
Друг методи за третиране на разширени вени, което често се препоръчва на пациентите е използването на специални компресивни чорапи. Те оказват натиск върху вените, като по този начин спомагат премахването на болката, която те причиняват. Компресивните чорапи имат свойството да спрат развитието на заболяването. Обикновено, компресивните чорапи са по-стегнати в областта около глезена и по-хлабави в по-горната част на крака. По този начин те стимулират правилната посока на движение на кръвта.

Превенция за появата на разширени вени

Има някои неща, които имат благоприятно въздействие при превенцията на състоянието разширени вени. Мерките, които можете да вземете са:

> Поддържайте теглото си в норма;
> избягвайте равни, или прекалено високи обувки;
> Спортувайте редовно, но без прекомерни натоварвания;
> Не стойте продължително време прави в една и съща поза. Ако все пак Ви се налага да стоите прави по-дълго време, сменяйте често тежестта от крак  на крак и ако е възможно правете кратки разходки, ако нямате възможност да поседнете.
> Избягвайте горещите душове. Вместо това е препоръчително да обливате краката си със студена вода след баня.