Ноацид 40 mg х28 стомашно-устойчиви таблетки Egis

5 от 5 (9 ревюта)
11.40лв.

: 258500

: 0.010

Листовка: Информация за потребителя

Ноацид 40 mg стомашно-устойчиви таблетки
Пантопразол
Noacid 40 mg gastro-resistant tablets
Pantoprazole

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

 • Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 • Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте т. 4.

Какво съдържа тази листовка

1. Какво представлява Ноацид 40 mg и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ноацид 40 mg
3. Как да приемате Ноацид 40 mg
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Ноацид 40 mg
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Ноацид 40 mg и за какво се използва

Ноацид 40 mg таблетки съдържа активното вещество пантопразол, който е селективен инхибитор на протонната помпа, лекарство, което намалява образуването на киселина в стомаха. То се използва за лечение на заболявания на стомаха и червата, предизвикани от повишено образуване на киселина в стомаха.

Ноацид 40 mg се използва за лечение на:

Възрастни и юноши над 12-годишна възраст:

 • Гастро-езофагеална рефлуксна болест - възпаление на хранопровода, който свързва гърлото със стомаха Ви, придружено с връщане на киселина от стомаха в хранопровода.

Възрастни:

 • Инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori, при пациенти с язва на дванадесетопръстника или стомаха, в комбинация с два антибиотика (терапия за премахване на инфекцията). Целта на това лечение е пълното премахване на бактериите и намаляване на възможността за рецидивиране на язвите;

Язви на стомаха и дванадесетопръстника:

 • Синдром на Цолингер-Елисон и други състояния с производство на по-голямо от необходимото количество стомашна киселина.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ноацид 40 mg

Не приемайте Ноацид 40 mg:

Ако сте алергични към пантопразол, фъстъчено или соево масло, или към някоя от останалите съставки на това лекарство,изброени в точка 6. Ако сте алергични към лекарствени продукти, съдържащи други инхибитори на протонната помпа.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ноацид 40 mg

 • Ако трябва да си направите определен вид изследване на кръвта (Хромогранин А) Ако имате сериозни чернодробни проблеми. Информирайте Вашия лекар, ако някога сте имали проблеми с черния дроб. Вашият лекар ще проверява Вашите чернодробни ензими по-често, особено ако приемате Ноацид 40 mg продължително време. В случай на повишаване на чернодробните ензими, лечението трябва да бъде спряно.

 • Ако имате намалени телесни запаси или рискови фактори за намаляване на витамин В12 и приемате продължително лечение с пантопразол. Както всички други лекарства, намаляващи образуването на киселини, пантопразол може да доведе до намалено усвояване на витамин В12;

 • Ако приемате HIV протеазен инхибитор като атазанавир (за лечение на инфекция с ХИВ), съвместно с пантопразол, поискайте съвет от Вашия лекар. Приемът на инхибитор на протонната помпа като това лекарство, особено за период no-дълъг от една година, може леко да повиши риска от фрактура на бедрото, китката или гръбначния стълб. Уведомете Вашия лекар, ако имате остеопороза или ако приемате кортикостероиди (които могат да повишат риска от остеопороза).

 • Ако приемате Ноацид 40 mg повече от три месеца, възможно е нивото на магнезий в кръвта Ви да спадне. При ниско ниво на магнезий може да възникне умора, неволево съкращаване на мускулите, дезориентация, конвулсии, замаяност, повишена сърдечна честота. Ако получите някой от тези симптоми, веднага съобщете на Вашия лекар. Освен това, ниското ниво на магнезий може да предизвика и понижаване нивата на калий или калций в кръвта. Възможно е Вашият лекар да прецени, че е необходимо провеждането на редовни изследвания за наблюдаване нивото на магнезий в кръвта Ви.

 • Ако някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на Ноацид 40 mg, което намалява стомашната киселина. Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар възможно най-скоро, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Ноацид 40 mg. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни ефекти, като болка в ставите.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите някой от следните симптоми, които могат да са признак на друго, по-сериозно заболяване:

 • нежелано понижение на теглото;

 • повръщане на кръв (може да изглежда като тъмна утайка на кафе в повърнатото);

 • ако забележите кръв в изпражненията си, като те могат да изглеждат черни или катранени;

 • затруднение при преглъщане или болка при преглъщане;

 • изглеждате блед/а и се чувствате слаб/а (анемия);

 • болка в гърдите;

 • болка в стомаха;

 • тежка и/или продължителна диария, защото Ноацид 40 mg се свързва с леко повишена честота на инфекциозна диария.
Вашият лекар може да реши, че е необходимо да Ви бъдат направени изследвания, за да се изключи възможността за злокачествено заболяване, защото пантопразол облекчава симптомите на рака и може да забави диагностицирането му. Ако Вашите симптоми продължават независимо от лечението, трябва да се обсъдят допълнителни изследвания. Ако приемате Ноацид 40 mg като продължително лечение (повече от 1 година), вероятно Вашият лекар ще Ви наблюдава редовно. Трябва да информирате Вашия лекар за евентуални нови или необичайни симптоми и състояния.

Деца и юноши

 • Не се препоръчва употребата на Ноацид 40 mg при деца на възраст под 12 години, поради липсата на достатъчно данни относно неговата безопасност и ефикасност при тази възрастова група.

Други лекарства и Ноацид 40 mg

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Това се налага, защото Ноацид 40 mg може да повлияе ефикасността на други лекарства, затова кажете на Вашия лекар, ако приемате:

 • Лекарства като кетоконазол, итраконазол и посаконазол (използвани за лечение на гъбични инфекции) или ерлотиниб (използван за лечение на някои видове рак), защото Ноацид 40 mg може да попречи на правилното действие на тези лекарства; Варфарин и фенпрокумон (лекарства за потискане на кръвосъсирването и за предпазване от кръвни съсиреци). Може да се наложи провеждане на допълнителни изследвания;

 • Лекарства, използвани за лечение на инфекция с ХИВ, като атазанавир; Метотрексат (използван за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и рак) - ако приемате метотрексат Вашият лекар може временно да спре лечението Ви с Ноацид, тъй като пантопразол може да повиши нивата на метотрексат в кръвта; Флувоксамин (използва се за лечение на депресия и други психични заболявания) -ако приемате флувоксамин, Вашият лекар може да понижи дозата. Рифампицин (използва се за лечение на инфекции).

 • Жълт кантарион {Hypericumperforatum) (използва се за лечение на лека депресия). Ноацид 40 mg с храна и напитки

Приемате таблетките 1 час преди хранене, без да ги дъвчете или чупите, като ги поглъщате цели, с малко вода.

Бременност, кърмене и фертилитет

 • Няма адекватни данни за употребата на пантопразол при бременни жени. Има съобщения, че пантопразол попада в кърмата. Ако сте бременна или кърмите, или смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

 • Трябва да приемате това лекарство само ако Вашият лекар счита, че ползата-от лечението е по-голяма от възможния риск за нероденото дете или бебето.

Шофиране и работа с машини

 • Пантопразол не повлиява или повлиява незначително способността за шофиране и работа с машини.

 • Ако почувствате нежелани реакции, като замаяност или нарушено зрение, не трябва да шофирате или да роботите с машини.

Ноацид 40 mg съдържа соев лецитин, обезмаслен и малтитол

 • Ако сте алергични към фъстъци или соя, не приемайте това лекарство.

 • Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, моля свържете се с него преди да приемете това лекарство.

3. Как да приемате Ноацид 40 mg

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Кога и как трябва да приемате Ноацид 40 mg?

Приемате таблетките 1 час преди хранене, без да ги дъвчете или чупите, като ги поглъщате цели, с малко вода. Ако Вашият лекар не е предписал друго, препоръчваната доза е: Възрастни и деца над 12-годигцна възраст:

Лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест:

 • Препоръчваната доза е 1 таблетка дневно. Вашият лекар може да Ви каже да повишите дозата на 2 стомашно-устойчиви таблетки дневно. Срокът за лечение на гастро-езофагеалната рефлуксна болест обикновено е между 4 и 8 седмици. Вашият лекар ще Ви каже колко време трябва да приемате лекарството.

Възрастни:

За лечение на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori, при пациенти с язва на дванадесетопръстника или стомаха, в комбинация с три антибиотика (лечение за премахване на бактерия):

 • Една таблетка два пъти дневно плюс два от следните антибиотика - амоксицилин, кларитромицин и метронидазол (или тинидазол), като всеки от тях се приема два пъти дневно заедно с таблетка пантопразол. Приемайте първата таблетка пантопразол един час преди закуска, а втората таблетка пантопразол -1 час преди вечеря.

 •  Следвайте указанията на Вашия лекар и прочетете информационните листовки на антибиотиците. Срокът за лечение обикновено е 1 до 2 седмици.

За лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника:

 • Препоръчителната доза е една таблетка дневно. След консултация с Вашия лекар, дозата може да бъде удвоена. Вашият лекар ще Ви каже колко време трябва да приемате лекарството. Срокът за лечение на стомашна язва обикновено е 4 до 8 седмици. Лечението на язва на дванадесетопръстника обикновено продължава 2 до 4 седмици.

За продължително лечение на синдром на Цолингер-Елисон и други състояния, свързани с обравуването на по-голямо от необходимото количество стомашна киселина:

 • Препоръчителната начална доза обикновено е две таблетки дневно. Приемайте двете таблетки 1 час преди хранене. Впоследствие Вашият лекар може да коригира дозата в зависимост от количеството киселина, което образува вашият стомах. Ако Ви е предписано да приемате повече от две таблетки дневно, приемайте ги в два отделни приема.

Ако Вашият лекар Ви е предписал повече от четири таблетки дневно, той/тя ще Ви каже точно кога да спрете приема на лекарството.

Специални групи пациенти:

Пациенти с проблеми с бъбреците:

 • Ако имате проблеми с бъбреците, Вие не трябва да приемате Ноацид 40 mg за премахване на Helicobacter pylori.

Пациенти с проблеми с черния дроб:

 • Ако страдате от умерени или тежки чернодробни нарушения, Вие не трябва да приемате Ноацид 40 mg за премахване на Helicobacter pylori. Ако страдате от тежки чернодробни нарушения, Вие трябва да приемате не повече от една таблетка, съдържаща 20 mg пантопразол, дневно (за тази цел се предлагат таблетки, съдържащи 20 mg пантопразол).

Употреба при деца и юноши

 • Употребата на Ноацид 40 mg не се препоръчва при деца под 12-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ноацид 40 mg

 • Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Няма известни симптоми на предозиране.

Ако сте пропуснали да приемете Ноацид 40 mg

 • Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Приемете следващата доза в определеното за това време.

Ако сте спрели приема на Ноацид 40 mg

 • Не прекратявайте приема на тези таблетки, без да уведомите Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако получите някои от следните нежелани лекарствени реакции, прекратете приема на лекарството и незабавно се свържете с Вашия лекар или с най-близката болница:

Сериозни алергични реакции (редки:

 • могат да засегнат до 1 на 1000 души): подуване на езика и/или гърлото, затруднено преглъщане, уртикария (копривна треска), затруднено дишане, алергичен оток на лицето, (оток на Квинке/ангионевротичен оток), силно замайване със силно ускорена сърдечна дейност и обилно изпотяване.

Сериозни кожни реакции (с неизвестна честота:

 • от наличните данни неможе да бъде направена оценка): с мехури и бързо влошаване на общото състояние; разраняване (вкл. леки кръвоизливи) по очите, носа, устата/устните или гениталиите (синдром на Стивънс-Джонсън, синдром на Лайъл, еритема мултиформе), повишена чувствителност към светлина, обрив, който може да бъде съпроводен с болка в ставите.

Други сериозни състояния (с неизвестна честота):

 • пожълтяване на кожата или очите (тежко увреждане на чернодробните клетки, жълтеница) или треска, обрив, увеличение на бъбреците, понякога с болезнено уриниране и болки в долната част на гърба (сериозно възпаление на бъбреците, с възможна прогресия до бъбречна недостатъчност).

Други нежелани реакции са:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)

 • Доброкачествени полипи в стомаха.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

 • Главоболие, отпадналост, диария, гадене, повръщане, подуване на корема и отделяне на газове (метеоризъм), запек, сухота в устата, болка и неразположение на корема, кожен обрив, екзантема, повдигнати обриви (причинени от инфекция), сърбеж; чувство на слабост, чувство на изтощение или общо неразположение, нарушение на съня, фрактура на бедрото, китката или гръбначния стълб.

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 души)

 • Нарушаване или пълна загуба на вкуса, зрителни нарушения, напр. двойно виждане,уртики, болки в ставите, мускулни болки, промени в телесното тегло, повишена телесна температура, подуване на крайниците (периферни отоци), алергични реакции, депресия, уголемяване на гърдите при мъже.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

 • Дезориентация

С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)

 • Халюцинации, обърканост (по-специално при пациенти с анамнеза за тези симптоми); понижено ниво на натрий в кръвта, понижени нива на магнезий в кръвта (вж. точка 2); усещане за изтръпване, мравучкане и бодежи, усещане за парене или скованост, обрив, с възможна болка в ставите.

Нежелани реакции, установени чрез кръвни изследвания:

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

 • повишаване на чернодробните ензими

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 души)

 • повишаване на билирубина; повишаване на мазнините в кръвта, рязко намаление на гранулоцитите, свързано с висока температура.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

 • намаляване броя на тромбоцитите, което може да доведе до кръвоизливи или по-лесно кръвонасядане от обикновено. Намаление на броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до по-чести инфекции, едновременно намаление на броя на червените и белите кръвни клетки, както и на кръвните тромбоцити.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно, чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" № 8, 1303 София, Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство. 5. Как да съхранявате Ноацид 40 mg

 • Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

 • Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение. За таблетки, опаковани в пластмасови бутилки: Ноацид 40 mg може да се използва в срок от три месеца след първото отваряне на опаковката.

 • Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената кутия (след „Годен до:"). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

 • Не използвайте това лекарство, ако забележите някакви видими белези на нарушаване на качеството на продукта.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ноацид 40 mg:

Активното вещество е:

 • пантопразол.

Всяка сгомашно-устойчива таблетка съдържа 40 mg пантопразол (под формата на пантопразол натрий сескихидрат).

Другите съставки са:

Сърцевина на таблетката

 • Малтитол (Е 965), кросповидон тип В, кармелоза натрий, натриев карбонат, безводен (Е 500), калциев стеарат.

Покритие на таблетката

 • Поли(винилалкохол), талк (Е 553Ь), титанов диоксид (Е 171), макрогол 3350, соев лецитин, обезмаслен (Е 322), железен оксид, жълт (Е 172), натриев карбонат, безводен (Е 500), съполимер на метакрилова киселина -етилакрилат (1:1), триетилов цитрат (Е 1505)

Как изглежда Ноацид 40 mg и какво съдържа опаковката:

 • Овални, жълти, стомашно-устойчиви таблетки. Таблетката е с дължина 10,3 mm и диаметър 5,5 mm. Ноацид 40 mg се предлага в блистерни опаковки, съдържащи 7, 14, 28 таблетки, и в бутилки, съдържащи 7, 14, 28 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба

Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария

Производител

Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария Дата на последно преразглеждане на листовката: Сеептември 2019 год.

Описание

Листовка: Информация за потребителя

Ноацид 40 mg стомашно-устойчиви таблетки
Пантопразол
Noacid 40 mg gastro-resistant tablets
Pantoprazole

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

 • Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 • Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте т. 4.

Какво съдържа тази листовка

1. Какво представлява Ноацид 40 mg и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ноацид 40 mg
3. Как да приемате Ноацид 40 mg
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Ноацид 40 mg
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Ноацид 40 mg и за какво се използва

Ноацид 40 mg таблетки съдържа активното вещество пантопразол, който е селективен инхибитор на протонната помпа, лекарство, което намалява образуването на киселина в стомаха. То се използва за лечение на заболявания на стомаха и червата, предизвикани от повишено образуване на киселина в стомаха.

Ноацид 40 mg се използва за лечение на:

Възрастни и юноши над 12-годишна възраст:

 • Гастро-езофагеална рефлуксна болест - възпаление на хранопровода, който свързва гърлото със стомаха Ви, придружено с връщане на киселина от стомаха в хранопровода.

Възрастни:

 • Инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori, при пациенти с язва на дванадесетопръстника или стомаха, в комбинация с два антибиотика (терапия за премахване на инфекцията). Целта на това лечение е пълното премахване на бактериите и намаляване на възможността за рецидивиране на язвите;

Язви на стомаха и дванадесетопръстника:

 • Синдром на Цолингер-Елисон и други състояния с производство на по-голямо от необходимото количество стомашна киселина.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ноацид 40 mg

Не приемайте Ноацид 40 mg:

Ако сте алергични към пантопразол, фъстъчено или соево масло, или към някоя от останалите съставки на това лекарство,изброени в точка 6. Ако сте алергични към лекарствени продукти, съдържащи други инхибитори на протонната помпа.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ноацид 40 mg

 • Ако трябва да си направите определен вид изследване на кръвта (Хромогранин А) Ако имате сериозни чернодробни проблеми. Информирайте Вашия лекар, ако някога сте имали проблеми с черния дроб. Вашият лекар ще проверява Вашите чернодробни ензими по-често, особено ако приемате Ноацид 40 mg продължително време. В случай на повишаване на чернодробните ензими, лечението трябва да бъде спряно.

 • Ако имате намалени телесни запаси или рискови фактори за намаляване на витамин В12 и приемате продължително лечение с пантопразол. Както всички други лекарства, намаляващи образуването на киселини, пантопразол може да доведе до намалено усвояване на витамин В12;

 • Ако приемате HIV протеазен инхибитор като атазанавир (за лечение на инфекция с ХИВ), съвместно с пантопразол, поискайте съвет от Вашия лекар. Приемът на инхибитор на протонната помпа като това лекарство, особено за период no-дълъг от една година, може леко да повиши риска от фрактура на бедрото, китката или гръбначния стълб. Уведомете Вашия лекар, ако имате остеопороза или ако приемате кортикостероиди (които могат да повишат риска от остеопороза).

 • Ако приемате Ноацид 40 mg повече от три месеца, възможно е нивото на магнезий в кръвта Ви да спадне. При ниско ниво на магнезий може да възникне умора, неволево съкращаване на мускулите, дезориентация, конвулсии, замаяност, повишена сърдечна честота. Ако получите някой от тези симптоми, веднага съобщете на Вашия лекар. Освен това, ниското ниво на магнезий може да предизвика и понижаване нивата на калий или калций в кръвта. Възможно е Вашият лекар да прецени, че е необходимо провеждането на редовни изследвания за наблюдаване нивото на магнезий в кръвта Ви.

 • Ако някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на Ноацид 40 mg, което намалява стомашната киселина. Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар възможно най-скоро, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Ноацид 40 mg. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни ефекти, като болка в ставите.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите някой от следните симптоми, които могат да са признак на друго, по-сериозно заболяване:

 • нежелано понижение на теглото;

 • повръщане на кръв (може да изглежда като тъмна утайка на кафе в повърнатото);

 • ако забележите кръв в изпражненията си, като те могат да изглеждат черни или катранени;

 • затруднение при преглъщане или болка при преглъщане;

 • изглеждате блед/а и се чувствате слаб/а (анемия);

 • болка в гърдите;

 • болка в стомаха;

 • тежка и/или продължителна диария, защото Ноацид 40 mg се свързва с леко повишена честота на инфекциозна диария.
Вашият лекар може да реши, че е необходимо да Ви бъдат направени изследвания, за да се изключи възможността за злокачествено заболяване, защото пантопразол облекчава симптомите на рака и може да забави диагностицирането му. Ако Вашите симптоми продължават независимо от лечението, трябва да се обсъдят допълнителни изследвания. Ако приемате Ноацид 40 mg като продължително лечение (повече от 1 година), вероятно Вашият лекар ще Ви наблюдава редовно. Трябва да информирате Вашия лекар за евентуални нови или необичайни симптоми и състояния.

Деца и юноши

 • Не се препоръчва употребата на Ноацид 40 mg при деца на възраст под 12 години, поради липсата на достатъчно данни относно неговата безопасност и ефикасност при тази възрастова група.

Други лекарства и Ноацид 40 mg

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Това се налага, защото Ноацид 40 mg може да повлияе ефикасността на други лекарства, затова кажете на Вашия лекар, ако приемате:

 • Лекарства като кетоконазол, итраконазол и посаконазол (използвани за лечение на гъбични инфекции) или ерлотиниб (използван за лечение на някои видове рак), защото Ноацид 40 mg може да попречи на правилното действие на тези лекарства; Варфарин и фенпрокумон (лекарства за потискане на кръвосъсирването и за предпазване от кръвни съсиреци). Може да се наложи провеждане на допълнителни изследвания;

 • Лекарства, използвани за лечение на инфекция с ХИВ, като атазанавир; Метотрексат (използван за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и рак) - ако приемате метотрексат Вашият лекар може временно да спре лечението Ви с Ноацид, тъй като пантопразол може да повиши нивата на метотрексат в кръвта; Флувоксамин (използва се за лечение на депресия и други психични заболявания) -ако приемате флувоксамин, Вашият лекар може да понижи дозата. Рифампицин (използва се за лечение на инфекции).

 • Жълт кантарион {Hypericumperforatum) (използва се за лечение на лека депресия). Ноацид 40 mg с храна и напитки

Приемате таблетките 1 час преди хранене, без да ги дъвчете или чупите, като ги поглъщате цели, с малко вода.

Бременност, кърмене и фертилитет

 • Няма адекватни данни за употребата на пантопразол при бременни жени. Има съобщения, че пантопразол попада в кърмата. Ако сте бременна или кърмите, или смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

 • Трябва да приемате това лекарство само ако Вашият лекар счита, че ползата-от лечението е по-голяма от възможния риск за нероденото дете или бебето.

Шофиране и работа с машини

 • Пантопразол не повлиява или повлиява незначително способността за шофиране и работа с машини.

 • Ако почувствате нежелани реакции, като замаяност или нарушено зрение, не трябва да шофирате или да роботите с машини.

Ноацид 40 mg съдържа соев лецитин, обезмаслен и малтитол

 • Ако сте алергични към фъстъци или соя, не приемайте това лекарство.

 • Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, моля свържете се с него преди да приемете това лекарство.

3. Как да приемате Ноацид 40 mg

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Кога и как трябва да приемате Ноацид 40 mg?

Приемате таблетките 1 час преди хранене, без да ги дъвчете или чупите, като ги поглъщате цели, с малко вода. Ако Вашият лекар не е предписал друго, препоръчваната доза е: Възрастни и деца над 12-годигцна възраст:

Лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест:

 • Препоръчваната доза е 1 таблетка дневно. Вашият лекар може да Ви каже да повишите дозата на 2 стомашно-устойчиви таблетки дневно. Срокът за лечение на гастро-езофагеалната рефлуксна болест обикновено е между 4 и 8 седмици. Вашият лекар ще Ви каже колко време трябва да приемате лекарството.

Възрастни:

За лечение на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori, при пациенти с язва на дванадесетопръстника или стомаха, в комбинация с три антибиотика (лечение за премахване на бактерия):

 • Една таблетка два пъти дневно плюс два от следните антибиотика - амоксицилин, кларитромицин и метронидазол (или тинидазол), като всеки от тях се приема два пъти дневно заедно с таблетка пантопразол. Приемайте първата таблетка пантопразол един час преди закуска, а втората таблетка пантопразол -1 час преди вечеря.

 •  Следвайте указанията на Вашия лекар и прочетете информационните листовки на антибиотиците. Срокът за лечение обикновено е 1 до 2 седмици.

За лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника:

 • Препоръчителната доза е една таблетка дневно. След консултация с Вашия лекар, дозата може да бъде удвоена. Вашият лекар ще Ви каже колко време трябва да приемате лекарството. Срокът за лечение на стомашна язва обикновено е 4 до 8 седмици. Лечението на язва на дванадесетопръстника обикновено продължава 2 до 4 седмици.

За продължително лечение на синдром на Цолингер-Елисон и други състояния, свързани с обравуването на по-голямо от необходимото количество стомашна киселина:

 • Препоръчителната начална доза обикновено е две таблетки дневно. Приемайте двете таблетки 1 час преди хранене. Впоследствие Вашият лекар може да коригира дозата в зависимост от количеството киселина, което образува вашият стомах. Ако Ви е предписано да приемате повече от две таблетки дневно, приемайте ги в два отделни приема.

Ако Вашият лекар Ви е предписал повече от четири таблетки дневно, той/тя ще Ви каже точно кога да спрете приема на лекарството.

Специални групи пациенти:

Пациенти с проблеми с бъбреците:

 • Ако имате проблеми с бъбреците, Вие не трябва да приемате Ноацид 40 mg за премахване на Helicobacter pylori.

Пациенти с проблеми с черния дроб:

 • Ако страдате от умерени или тежки чернодробни нарушения, Вие не трябва да приемате Ноацид 40 mg за премахване на Helicobacter pylori. Ако страдате от тежки чернодробни нарушения, Вие трябва да приемате не повече от една таблетка, съдържаща 20 mg пантопразол, дневно (за тази цел се предлагат таблетки, съдържащи 20 mg пантопразол).

Употреба при деца и юноши

 • Употребата на Ноацид 40 mg не се препоръчва при деца под 12-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ноацид 40 mg

 • Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Няма известни симптоми на предозиране.

Ако сте пропуснали да приемете Ноацид 40 mg

 • Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Приемете следващата доза в определеното за това време.

Ако сте спрели приема на Ноацид 40 mg

 • Не прекратявайте приема на тези таблетки, без да уведомите Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако получите някои от следните нежелани лекарствени реакции, прекратете приема на лекарството и незабавно се свържете с Вашия лекар или с най-близката болница:

Сериозни алергични реакции (редки:

 • могат да засегнат до 1 на 1000 души): подуване на езика и/или гърлото, затруднено преглъщане, уртикария (копривна треска), затруднено дишане, алергичен оток на лицето, (оток на Квинке/ангионевротичен оток), силно замайване със силно ускорена сърдечна дейност и обилно изпотяване.

Сериозни кожни реакции (с неизвестна честота:

 • от наличните данни неможе да бъде направена оценка): с мехури и бързо влошаване на общото състояние; разраняване (вкл. леки кръвоизливи) по очите, носа, устата/устните или гениталиите (синдром на Стивънс-Джонсън, синдром на Лайъл, еритема мултиформе), повишена чувствителност към светлина, обрив, който може да бъде съпроводен с болка в ставите.

Други сериозни състояния (с неизвестна честота):

 • пожълтяване на кожата или очите (тежко увреждане на чернодробните клетки, жълтеница) или треска, обрив, увеличение на бъбреците, понякога с болезнено уриниране и болки в долната част на гърба (сериозно възпаление на бъбреците, с възможна прогресия до бъбречна недостатъчност).

Други нежелани реакции са:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)

 • Доброкачествени полипи в стомаха.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

 • Главоболие, отпадналост, диария, гадене, повръщане, подуване на корема и отделяне на газове (метеоризъм), запек, сухота в устата, болка и неразположение на корема, кожен обрив, екзантема, повдигнати обриви (причинени от инфекция), сърбеж; чувство на слабост, чувство на изтощение или общо неразположение, нарушение на съня, фрактура на бедрото, китката или гръбначния стълб.

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 души)

 • Нарушаване или пълна загуба на вкуса, зрителни нарушения, напр. двойно виждане,уртики, болки в ставите, мускулни болки, промени в телесното тегло, повишена телесна температура, подуване на крайниците (периферни отоци), алергични реакции, депресия, уголемяване на гърдите при мъже.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

 • Дезориентация

С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)

 • Халюцинации, обърканост (по-специално при пациенти с анамнеза за тези симптоми); понижено ниво на натрий в кръвта, понижени нива на магнезий в кръвта (вж. точка 2); усещане за изтръпване, мравучкане и бодежи, усещане за парене или скованост, обрив, с възможна болка в ставите.

Нежелани реакции, установени чрез кръвни изследвания:

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

 • повишаване на чернодробните ензими

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 души)

 • повишаване на билирубина; повишаване на мазнините в кръвта, рязко намаление на гранулоцитите, свързано с висока температура.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

 • намаляване броя на тромбоцитите, което може да доведе до кръвоизливи или по-лесно кръвонасядане от обикновено. Намаление на броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до по-чести инфекции, едновременно намаление на броя на червените и белите кръвни клетки, както и на кръвните тромбоцити.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно, чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" № 8, 1303 София, Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство. 5. Как да съхранявате Ноацид 40 mg

 • Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

 • Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение. За таблетки, опаковани в пластмасови бутилки: Ноацид 40 mg може да се използва в срок от три месеца след първото отваряне на опаковката.

 • Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената кутия (след „Годен до:"). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

 • Не използвайте това лекарство, ако забележите някакви видими белези на нарушаване на качеството на продукта.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ноацид 40 mg:

Активното вещество е:

 • пантопразол.

Всяка сгомашно-устойчива таблетка съдържа 40 mg пантопразол (под формата на пантопразол натрий сескихидрат).

Другите съставки са:

Сърцевина на таблетката

 • Малтитол (Е 965), кросповидон тип В, кармелоза натрий, натриев карбонат, безводен (Е 500), калциев стеарат.

Покритие на таблетката

 • Поли(винилалкохол), талк (Е 553Ь), титанов диоксид (Е 171), макрогол 3350, соев лецитин, обезмаслен (Е 322), железен оксид, жълт (Е 172), натриев карбонат, безводен (Е 500), съполимер на метакрилова киселина -етилакрилат (1:1), триетилов цитрат (Е 1505)

Как изглежда Ноацид 40 mg и какво съдържа опаковката:

 • Овални, жълти, стомашно-устойчиви таблетки. Таблетката е с дължина 10,3 mm и диаметър 5,5 mm. Ноацид 40 mg се предлага в блистерни опаковки, съдържащи 7, 14, 28 таблетки, и в бутилки, съдържащи 7, 14, 28 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба

Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария

Производител

Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария Дата на последно преразглеждане на листовката: Сеептември 2019 год.

0

Защо Ремедиум?

Безплатна доставка над 60лв до 1кг
Избор от над 35 000 артикула
Бърза доставка
Право на връщане до 14 дни

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Политика за използване на бисквитки